przepis-na-kobiete.pl

Sorbet truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!

Sorbet truskawkowy

Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!

Czas przygotowania
375 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 80 g
cytryna - 0,5 szt.
truskawka - 7 szt.
mięta świeża - 6 gałązek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
Owoce starannie obierz z szypułek, a potem dokładnie umyj i osusz na sicie.
2.BLENDUJEMY TRUSKAWKI:
Wrzuć truskawki do wysokiego naczynia, a potem zblenduj je na gładką masę.
3.DODAJEMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY:
Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do truskawkowego puree. Dodaj także cukier puder. Ponownie zblenduj całość.
4.MROZIMY SORBET:
Truskawkową masę włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
5.PONOWNIE BLENDUJEMY SORBET:
Po upływie 2 godzin ponownie zblenduj sorbet, by utworzyć z niego gładką masę bez grudek i kryształków lodu. Zblendowany sorbet wsuń do zamrażalnika na kolejne 2 godziny, a po ich upływie powtórz czynność. Sorbet powinien być gotowy po spędzeniu w zamrażalniku ok. 6 godzin.
6.SERWUJEMY SORBET:
Wyciągnij sorbet z lodówki i pozwól mu chwilę odtajać, aby łatwiej było go nakładać. Gałkownicą uformuj kulki i przełóż sorbet do miseczek. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Ozdób nimi lody. Oberwij listki z gałązek mięty i także udekoruj nimi sorbet. Życzymy samych przyjemności!
Sorbet truskawkowy

Czas przygotowania

375 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Owoce starannie obierz z szypułek, a potem dokładnie umyj i osusz na sicie.

2

BLENDUJEMY TRUSKAWKI

Wrzuć truskawki do wysokiego naczynia, a potem zblenduj je na gładką masę.

3

DODAJEMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY

Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do truskawkowego puree. Dodaj także cukier puder. Ponownie zblenduj całość.

4

MROZIMY SORBET

Truskawkową masę włóż do zamrażalnika na 2 godziny.

5

PONOWNIE BLENDUJEMY SORBET

Po upływie 2 godzin ponownie zblenduj sorbet, by utworzyć z niego gładką masę bez grudek i kryształków lodu. Zblendowany sorbet wsuń do zamrażalnika na kolejne 2 godziny, a po ich upływie powtórz czynność. Sorbet powinien być gotowy po spędzeniu w zamrażalniku ok. 6 godzin.

6

SERWUJEMY SORBET

Wyciągnij sorbet z lodówki i pozwól mu chwilę odtajać, aby łatwiej było go nakładać. Gałkownicą uformuj kulki i przełóż sorbet do miseczek. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Ozdób nimi lody. Oberwij listki z gałązek mięty i także udekoruj nimi sorbet. Życzymy samych przyjemności!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

851,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

141,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1,2 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy