Duszone żeberka – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Czas przygotowania
385 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY ŻEBERKA
Do miseczki dodaj paprykę, suszony majeranek, sos sojowy i 1/3 łyżeczki soli. Dodaj także 1 łyżkę oleju i wszystko ze sobą wymieszaj. Żeberka włóż ponownie do miski, a następnie natrzyj je mieszanką przypraw. Odstaw na bok.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cebulę i czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Ustaw naczynie żaroodporne na kuchence i ustaw średni ogień. Rozgrzej pozostałą ilość oleju i rozgrzej go. Podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
PODSMAŻAMY ŻEBERKA
Do szklistej cebuli i czosnku dodaj żeberka. Smaż je po 4-5 minut na stronę i potem przewróć je na kolejną. Obsmażone żeberka dopraw 2/3 łyżeczki soli.
DODAJEMY WODĘ
Dodaj litr wody do rumianych żeberek, a następnie dodaj do nich także liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj naczynie pokrywką.
DUSIMY ŻEBERKA
Żeberka duś przez ok. 1,5 godziny. Mięso będzie gotowe, gdy zmięknie i z łatwością będzie oddzielać się od kości. Pod koniec gotowania dodaj do sosu odrobinę wymieszanej z wodą mąki, aby lekko go zagęścić. Sos po kilku minutach powinien zgęstnieć. Gotowe żeberka podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3065,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1021,9 kcal
Tłuszcz
76,4 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
2,4 g
Białko
66,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Twaróg z imbirem i owocami
Doskonała porcja witamin i orzeźwienia w postaci twarogu z owocami i rozgrzewającym imbirem.

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Szaszłyki z łososia z cukinią
Szaszłyki z łososia z cukinią, czyli niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi czosnku, cytryny i syropu klonowego zachwyca mnogością smaków, które idealnie się łączą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Metrowiec
Ciasto metrowiec to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo chętnie pieczony był przez nasze mamy i babcie. Warstwowe, lekkie, czekoladowe i po prostu pyszne – to ciasto zasługuje na to, aby przywrócić mu jego dawną świetność. Odkryjcie nasz przepis na metrowiec!

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!

Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!