przepis-na-kobiete.pl

Filet teriyaki z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Filet teriyaki z ananasem

Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 0,5 szt.
miód - 1 łyżeczka
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
polędwica wieprzowa - 500 g
ząbek czosnku - 1 szt.
Sherry - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MIESZAMY SOS:
sojowy, sherry i miód.
2.CZOSNEK OBIERAMY I:
przeciskamy przez praskę.
3.POLĘDWICĘ MYJEMY, OSUSZAMY:
i w razie konieczności usuwamy ścięgna.
4.KROIMY NA 8:
medalionów, które umieszczamy w marynacie.
5.WSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM:
co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
6.ANANASA OBIERAMY, KROIMY:
na 4 plastry i usuwamy twardy głąb.
7.MIĘSO OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC:
marynatę.
8.MEDALIONY GRILLUJEMY NA:
aluminiowej patelni grillowej na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut z każdej strony w zależności od grubości, smarując przy tym często marynatą.
9.ANANASA GRILLUJEMY NA:
ruszcie ok. 2 MINUT Z: każdej strony, również smarując marynatą.
10.MEDALIONY LEKKO SOLIMY:
i układamy po 2 na plasterku ananasa.
Filet teriyaki z ananasem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MIESZAMY SOS

sojowy, sherry i miód.

2

CZOSNEK OBIERAMY I

przeciskamy przez praskę.

3

POLĘDWICĘ MYJEMY, OSUSZAMY

i w razie konieczności usuwamy ścięgna.

4

KROIMY NA 8

medalionów, które umieszczamy w marynacie.

5

WSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM

co najmniej na 1 godzinę do lodówki.

6

ANANASA OBIERAMY, KROIMY

na 4 plastry i usuwamy twardy głąb.

7

MIĘSO OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC

marynatę.

8

MEDALIONY GRILLUJEMY NA

aluminiowej patelni grillowej na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut z każdej strony w zależności od grubości, smarując przy tym często marynatą.

9

ANANASA GRILLUJEMY NA

ruszcie ok. 2 MINUT Z: każdej strony, również smarując marynatą.

10

MEDALIONY LEKKO SOLIMY

i układamy po 2 na plasterku ananasa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

874,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

218,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4,5 g

🌾

Węglowodany

16,8 g

🥬

Błonnik

26,7 g

💪

Białko

26,7 g

Podobne przepisy