przepis-na-kobiete.pl

Herbata jabłkowo-cynamonowa • przepis • składniki • przygotowanie

Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!

Herbata jabłkowo-cynamonowa

Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
goździki - 1 łyżeczka
herbata czarna, liście - 2 g
jabłko czerwone - 1 szt.
cynamon, laska - 6 g
cynamon - 2,5 g
śliwka suszona - 4 szt.
żurawina suszona - 2 łyżeczki
jabłka prażone - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z PRZYPRAW:
Goździki i gwiazdkę anyżu rozdrabniamy w moździerzu. Łączymy z mielonym cynamonem. Następnie przekładamy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
2.PARZYMY HERBATĘ:
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy przegotowaną wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
3.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Kroimy 4 suszone śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek, a następnie po łyżeczce suszonych żurawin.
4.PRZYGOTOWUJEMY NAPARY:
Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.
Herbata jabłkowo-cynamonowa

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z PRZYPRAW

Goździki i gwiazdkę anyżu rozdrabniamy w moździerzu. Łączymy z mielonym cynamonem. Następnie przekładamy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.

2

PARZYMY HERBATĘ

We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy przegotowaną wodą i zaparzamy przez 3 minuty.

3

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Kroimy 4 suszone śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek, a następnie po łyżeczce suszonych żurawin.

4

PRZYGOTOWUJEMY NAPARY

Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

265,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

132,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

34,1 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy