przepis-na-kobiete.pl

Pesto ze szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie

W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Pesto ze szpinaku

W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szpinak świeży - 60 g
parmezan - 60 g
oliwa z oliwek - 70 ml
orzech włoski - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 0,5 g
pieprz czarny - 0,25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Świeże liście szpinaku włóż do sita, a następnie umyj i osusz, a potem koniecznie odetnij od nich małe łodyżki, jeśli takie zostały. Czosnek obierz i włóż do moździerza.
2.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW:
W moździerzu umieść orzechy włoskie. Możesz je delikatnie pokruszyć nożem przed wsadzeniem do naczynia, aby łatwiej było je ucierać. Połącz je z czosnkiem w jednolitą masę, ucierając na gładko.
3.DODAJEMY TŁUSZCZ:
Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i ponownie utrzyj. Czynność tę powtórz, aż wlejesz do naczynia całą oliwę. Masa powinna się zemulgować i nabrać kremowej konsystencji.
4.DODAJEMY PARMEZAN:
Na tarce zetrzyj parmezan wprost do moździerza i połącz z resztą składników. Ucieraj, aż pasta stanie się gęsta.
5.PRZYPRAWIAMY PESTO:
Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone — jeśli nie, przypraw je solą i pieprzem. Gdy parmezan dodał wystarczającej słoności, pomiń sól i dodaj tylko pieprz. Wymieszaj przyprawy z resztą składników.
6.PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA:
Gotowe pesto przełóż do słoika, a następnie polej jego wierzch odrobiną konserwującej oliwy. Zakręć i schowaj do lodówki albo zjedz ze smakiem!
Pesto ze szpinaku

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Świeże liście szpinaku włóż do sita, a następnie umyj i osusz, a potem koniecznie odetnij od nich małe łodyżki, jeśli takie zostały. Czosnek obierz i włóż do moździerza.

2

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW

W moździerzu umieść orzechy włoskie. Możesz je delikatnie pokruszyć nożem przed wsadzeniem do naczynia, aby łatwiej było je ucierać. Połącz je z czosnkiem w jednolitą masę, ucierając na gładko.

3

DODAJEMY TŁUSZCZ

Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i ponownie utrzyj. Czynność tę powtórz, aż wlejesz do naczynia całą oliwę. Masa powinna się zemulgować i nabrać kremowej konsystencji.

4

DODAJEMY PARMEZAN

Na tarce zetrzyj parmezan wprost do moździerza i połącz z resztą składników. Ucieraj, aż pasta stanie się gęsta.

5

PRZYPRAWIAMY PESTO

Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone — jeśli nie, przypraw je solą i pieprzem. Gdy parmezan dodał wystarczającej słoności, pomiń sól i dodaj tylko pieprz. Wymieszaj przyprawy z resztą składników.

6

PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Gotowe pesto przełóż do słoika, a następnie polej jego wierzch odrobiną konserwującej oliwy. Zakręć i schowaj do lodówki albo zjedz ze smakiem!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

959,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

239,9 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

2,3 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy