Filet mignon – przepis na idealne mięso • przepis • składniki • przygotowanie
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso wyciągnij z lodówki i opakowania i daj mu odpocząć przez 30-40 minut. W tym czasie powinno nabrać temperatury pokojowej. Jeśli widzisz gdzieś błonki i żyłki, wytnij je przed przejściem do smażenia.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Gotowe kawałki polędwicy starannie natrzyj oliwą, a potem dopraw solą i pieprzem. Czynność powtórz z obu stron. Pozostaw mięso na co najmniej 15 minut, aby składniki mogły wniknąć w mięso.
SMAŻYMY STEKI
Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, a następnie ułóż na niej steki. Smaż bez dotykania mięsa po 3-4 minuty na stronę (w ten sposób uzyskasz stek o stopniu wysmażenia medium). Podsmaż mięso także po bokach, aby zamknąć wszystkie pory.
BASTUJEMY STEKI
Pokrój lub porwij zioła na mniejsze kawałki. Zmniejsz temperaturę kuchenki, a następnie dodaj na patelnię masło oraz zioła. Przechyl lekko patelnię do boku, aby zagarnąć większą jego ilość na łyżkę. Roztopionym masłem wraz z ziołami polewaj steki od góry w energiczny sposób, pozwalając, aby masło spływało po całej jego powierzchni. Ten proces polewania mięsa tłuszczem podczas smażenia nosi nazwę bastowania. Powinno ono trwać ok. 2 minut.
ODKŁADAMY STEKI, BY ODPOCZĘŁY
Ułóż wysmażone steki na talerzu i daj im chwilę odpocząć (ok. 4 minuty), aby soki mogły z nich spłynąć.
SERWUJEMY STEKI
Steki ściągnij z talerza, a następnie przełóż na talerze do serwowania z wybranymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1816,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
908,4 kcal
Tłuszcz
63,1 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
30 g
Białko
49,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
Domowy kisiel z wiśni, rabarbaru, truskawek i malin! Przygotuj go i zaskocz bliskich wyjątkowym deserem z dodatkiem różowego wina.

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!