Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA JAJ Z CUKREM
Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Żółtka zachowujemy na później.
PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI I ŻÓŁTKA Z UBITYMI BIAŁKAMI
Do ubitej na sztywno piany dodajemy żółtka i krótko ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej i wodę i ponownie delikatnie mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut, kontrolując za pomocą patyczka, czy biszkopt się upiekł. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt studzimy do temperatury pokojowej.
KROIMY BISZKOPT
Za pomocą ostrego noża wystudzony biszkopt kroimy na 5 równych blatów.
UBIJAMY MASŁO
Masło kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie miksera i ubijamy, aż zwiększy objętość, stanie się bardzo puszyste, a kolor z lekko żółtego stanie się prawie biały.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę i olej umieszczamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Do ciepłej czekolady dodajemy kakao i mieszamy, aż kakao się rozpuści. Masę czekoladową odkładamy, aby przestygła.
ZAPARZAMY I UBIJAMY ŻÓŁTKA
W małym rondelku przygotowujemy syrop cukrowy, czyli zagotowujemy wodę z cukrem. W misie miksera umieszczamy żółtka i ciągle je ubijając, dodajemy gorący syrop cukrowy, aby się zaparzyły. Całość ubijamy, aż masa stanie się jasna, prawie biała, i puszysta.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI KREMU
Masło przekładamy z powrotem do misy miksera i zaczynamy ubijać, stopniowo dodajemy ubite żółtka – aż do połączenia składników. Do tak przygotowanego kremu, który cały czas ubijamy, dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki kremu się połączą, przekładamy go do osobnej miski.
PRZEKŁADAMY BLATY BISZKOPTU KREMEM
Na pierwszy blat wykładamy konfiturę z owoców leśnych i umieszczamy go w rancie. Następnie krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę. Krem wyciskamy na konfiturę i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Na biszkopt wykładamy sam krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Ponownie na środek blatu wykładamy konfiturę, przykrywamy ją kremem czekoladowym i biszkoptem.
POKRYWAMY ZŁOŻONY TORT KREMEM
Na ostatni biszkopt nakładamy porcję kremu i równamy z wysokością rantu formy. Następnie zdejmujemy formę, obkładamy boki tortu kremem i równamy za pomocą noża cukierniczego. Odkładamy tort do lodówki na ok. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku i zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
OZDABIAMY TORT POLEWĄ
Wystudzoną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego i delikatnie nakładamy ją na brzegi tortu, stosując technikędripowania. Wierzch tortu także uzupełniamy polewą czekoladową. Odstawiamy tort na kilka minut, aż polewa się zetnie.
DEKORUJEMY TORT ROZETKAMI Z KREMU CZEKOLADOWEGO
Z pozostałego kremu czekoladowego na wierzchu tortu, dookoła zewnętrznej części, za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką z ząbkami wykonujemy rozetki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10995,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1374,4 kcal
Tłuszcz
106,4 g
Węglowodany
83,7 g
Błonnik
0,3 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.

Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
Przygotuj z kilku składników szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka! To świetny pomysł na przekąskę dla całej rodziny!

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
Marynowane rzodkiewki to idealny składnik sałatki ziemniaczanej. Koniecznie spróbuj tego połączenia!

Kruche zajączki maślane
Szukasz pomysłu na świąteczne słodkości? Paweł Małecki przygotował coś w sam raz dla Ciebie! Kruche zajączki o wyczuwalnym maślanym smaku i z cukrem trzcinowym!

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!