przepis-na-kobiete.pl

Faszerowany bakłażan po włosku • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Faszerowany bakłażan po włosku

Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki zielone - 48 g
szalotka - 1 szt.
tymianek świeży - 2 łyżki
bakłażan - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
grana padano, tarty - 60 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
mozzarella - 125 g
przecier pomidorowy - 500 ml
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 12 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UMYTE BAKŁAŻANY KROIMY:
wzdłuż na pół, nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek.
2.PIECZEMY W 180°C:
(termoobieg) przez 25-30 minut.
3.POSIEKANĄ SZALOTKĘ PODSMAŻAMY:
razem z posiekanym czosnkiem na oliwie, aż do zeszklenia.
4.DODAJEMY MIĘSO I:
smażymy.
5.DODAJEMY POSIEKANY TYMIANEK,:
przecier pomidorowy oraz drobno pokrojone oliwki.
6.GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ:
20 minut, co jakiś czas mieszając.
7.Z UPIECZONYCH BAKŁAŻANÓW:
wybieramy łyżką miąższ, który siekamy i dodajemy do sosu mięsnego.
8.SOS ZESTAWIAMY Z:
ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
9.ŁÓDECZKI Z BAKŁAŻANA:
faszerujemy sosem, posypujemy startym na tarce serem grana padano i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.
Faszerowany bakłażan po włosku

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UMYTE BAKŁAŻANY KROIMY

wzdłuż na pół, nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek.

2

PIECZEMY W 180°C

(termoobieg) przez 25-30 minut.

3

POSIEKANĄ SZALOTKĘ PODSMAŻAMY

razem z posiekanym czosnkiem na oliwie, aż do zeszklenia.

4

DODAJEMY MIĘSO I

smażymy.

5

DODAJEMY POSIEKANY TYMIANEK,

przecier pomidorowy oraz drobno pokrojone oliwki.

6

GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ

20 minut, co jakiś czas mieszając.

7

Z UPIECZONYCH BAKŁAŻANÓW

wybieramy łyżką miąższ, który siekamy i dodajemy do sosu mięsnego.

8

SOS ZESTAWIAMY Z

ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.

9

ŁÓDECZKI Z BAKŁAŻANA

faszerujemy sosem, posypujemy startym na tarce serem grana padano i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2423,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

605,9 kcal

🥑

Tłuszcz

42,0 g

🌾

Węglowodany

20,4 g

🥬

Błonnik

38,7 g

💪

Białko

38,7 g

Podobne przepisy