przepis-na-kobiete.pl

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami

Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola biała z puszki - 250 g
bób - 300 g
cebula - 1 szt.
cząber - 10 g
masło - 80 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mięso wieprzowe stek - 400 g
fasola szparagowa - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY FASOLKĘ Z CZĄBREM:
Masło zagniatamy z kolorowym pieprzem i szczyptą soli. Zieloną fasolkę oczyszczamy i gotujemy wraz z cząbrem we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-17 minut.
2.OBIERAMY BÓB I ODCEDZAMY FASOLKĘ:
Bób obieramy z łupinek. Białą fasolę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Zieloną fasolkę odcedzamy i osączamy, cząber usuwamy.
3.SMAŻYMY CEBULĘ I BÓB:
Steki myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z pieprzem. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy wraz z bobem przez 3 minuty, cały czas mieszając.
4.SMAŻYMY STEKI:
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim steki (ok. 2 minut z każdej strony), lekko solimy.
5.SMAŻYMY MIESZANKĘ FASOLI:
Zieloną i białą fasolę oraz 2 łyżki masła pieprzowego dodajemy do mieszanki cebulowej, smażymy przez 2-3 minuty, doprawiamy solą. Podajemy ze stekami. Na stekach rozpuszczamy pozostałe masło z pieprzem.
Fasolka z masłem pieprzowym i stekami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY FASOLKĘ Z CZĄBREM

Masło zagniatamy z kolorowym pieprzem i szczyptą soli. Zieloną fasolkę oczyszczamy i gotujemy wraz z cząbrem we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-17 minut.

2

OBIERAMY BÓB I ODCEDZAMY FASOLKĘ

Bób obieramy z łupinek. Białą fasolę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Zieloną fasolkę odcedzamy i osączamy, cząber usuwamy.

3

SMAŻYMY CEBULĘ I BÓB

Steki myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z pieprzem. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy wraz z bobem przez 3 minuty, cały czas mieszając.

4

SMAŻYMY STEKI

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim steki (ok. 2 minut z każdej strony), lekko solimy.

5

SMAŻYMY MIESZANKĘ FASOLI

Zieloną i białą fasolę oraz 2 łyżki masła pieprzowego dodajemy do mieszanki cebulowej, smażymy przez 2-3 minuty, doprawiamy solą. Podajemy ze stekami. Na stekach rozpuszczamy pozostałe masło z pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2787,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

696,8 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

71,1 g

🥬

Błonnik

46,8 g

💪

Białko

46,8 g

Podobne przepisy