przepis-na-kobiete.pl

Zupa gołąbkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Zupa gołąbkowa

Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 600 g
bulion warzywny - 2,5 l
cebula - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 150 g
marchew - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
piramidka smaku - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
ryż basmati - 60 g
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA I MIĘSO Z KONCENTRATEM:
W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy białą kapustę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i koncentrat pomidorowy. Całość przesmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż smaki i składniki się połączą.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Zawartość garnka zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i piramidkę smaku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy ryż i gotujemy kolejne 10 minut. Wyławiamy piramidkę smaku, a zupę doprawiamy opcjonalnie solą i pieprzem.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do talerzy lub miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Zupa gołąbkowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA I MIĘSO Z KONCENTRATEM

W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy białą kapustę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i koncentrat pomidorowy. Całość przesmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż smaki i składniki się połączą.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Zawartość garnka zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i piramidkę smaku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy ryż i gotujemy kolejne 10 minut. Wyławiamy piramidkę smaku, a zupę doprawiamy opcjonalnie solą i pieprzem.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do talerzy lub miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2099,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

48,1 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

33 g

Podobne przepisy

Zupa gołąbkowa - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl