przepis-na-kobiete.pl

Fasolka szparagowa z bułką tartą • przepis • składniki • przygotowanie

Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 2,5 l
fasola szparagowa zielona - 700 g
bułka tarta - 120 g
masło - 150 g
sól - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
cytryna - 0,5 szt.
cukier - 1 płaska łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY I OBIERAMY FASOLKĘ:
Fasolkę wsypujemy do durszlaka i myjemy pod bieżącą wodą. Pozwalamy jej delikatnie przeschnąć i przechodzimy do obierania. Przy pomocy małego nożyka odcinamy obie końcówki fasolki, ale staramy się odciąć ich jak najmniej. Wycinamy z fasolki także większe przebarwienia i inne zmiany.
2.GOTUJEMY FASOLKĘ:
Do garnka wlewamy wodę, a potem wrzucamy do niej fasolkę. Ustawiamy na kuchence i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć, a potem dodajemy do niej łyżkę soli i łyżeczkę cukru. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy przez 8-12 minut, aż fasolka stanie się al dente.
3.WYCIĄGAMY FASOLKĘ:
Ugotowaną fasolkę wyciągamy z garnka na opłukany wcześniej durszlak. Przelewamy ją zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
4.PRAŻYMY BUŁKĘ TARTĄ:
Na patelnię wsypujemy bułkę tartą i prażymy ją przez 1-2 minuty, aby lekko zbrązowiała, ale nie przypaliła się.
5.DODAJEMY TŁUSZCZE:
Do bułki tartej dodajemy olej oraz masło i wszystko ze sobą mieszamy, aby stworzyć pyszną zasmażkę. Smażymy do momentu, w którym masło dobrze się rozpuści.
6.WRZUCAMY FASOLKĘ:
Dodajemy fasolkę na patelnię i mieszamy wszystko ze sobą. Podsmażamy przez minutę lub dwie. Wyciskamy sok z cytryny wprost na fasolkę i mieszamy.
7.ŚCIĄGAMY FASOLKĘ Z PATELNI:
Przekładamy fasolkę do miski lub na talerze i gotowe!
Fasolka szparagowa z bułką tartą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY I OBIERAMY FASOLKĘ

Fasolkę wsypujemy do durszlaka i myjemy pod bieżącą wodą. Pozwalamy jej delikatnie przeschnąć i przechodzimy do obierania. Przy pomocy małego nożyka odcinamy obie końcówki fasolki, ale staramy się odciąć ich jak najmniej. Wycinamy z fasolki także większe przebarwienia i inne zmiany.

2

GOTUJEMY FASOLKĘ

Do garnka wlewamy wodę, a potem wrzucamy do niej fasolkę. Ustawiamy na kuchence i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć, a potem dodajemy do niej łyżkę soli i łyżeczkę cukru. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy i gotujemy przez 8-12 minut, aż fasolka stanie się al dente.

3

WYCIĄGAMY FASOLKĘ

Ugotowaną fasolkę wyciągamy z garnka na opłukany wcześniej durszlak. Przelewamy ją zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

4

PRAŻYMY BUŁKĘ TARTĄ

Na patelnię wsypujemy bułkę tartą i prażymy ją przez 1-2 minuty, aby lekko zbrązowiała, ale nie przypaliła się.

5

DODAJEMY TŁUSZCZE

Do bułki tartej dodajemy olej oraz masło i wszystko ze sobą mieszamy, aby stworzyć pyszną zasmażkę. Smażymy do momentu, w którym masło dobrze się rozpuści.

6

WRZUCAMY FASOLKĘ

Dodajemy fasolkę na patelnię i mieszamy wszystko ze sobą. Podsmażamy przez minutę lub dwie. Wyciskamy sok z cytryny wprost na fasolkę i mieszamy.

7

ŚCIĄGAMY FASOLKĘ Z PATELNI

Przekładamy fasolkę do miski lub na talerze i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1878,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

469,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,9 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z bułką tartą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl