Ekspresowe bułeczki śniadaniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI I WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajko i żółtko. Na koniec, gdy składniki się połączą, dodajemy olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia robota za pomocą silikonowej szpatułki. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę ugniatamy. Jeśli ciasto klei się do dłoni, oprószamy je dodatkowo niewielką ilością mąki i ponownie zagniatamy.
PIECZEMY BUŁECZKI
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z wierzchu na krzyż, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2136,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,1 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!

Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.