Dżem wiśniowy z imbirem i rumem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WIŚNIE DRYLUJEMY,
myjemy, osączamy i lekko rozgniatamy w garnku tłuczkiem do ziemniaków.
DODAJEMY 100 ML
wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wiśnie puszczą sok.
OWOCE WRAZ Z
sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, powstały sok zbieramy.
WIŚNIE WYCISKAMY.
ODMIERZAMY 750 ML
soku, w razie potrzeby uzupełniamy wodą.
IMBIR OBIERAMY I
kroimy na cienkie plasterki.
MIESZAMY W WYSOKIM
garnku z sokiem z wiśni i sokiem z cytryny oraz cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
NASTĘPNIE GOTUJEMY PRZEZ
4 minuty, cały czas mieszając.
DODAJEMY RUM DO
smaku i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, uważając, aby w każdym słoiku znalazła się podobna liczba plasterków imbiru. SŁOIKI SZCZELNIE: zamykamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2662,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
83,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
19,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki jogurtowe z musem wiśniowo-jabłkowym
Szukasz pomysłu na drugie śniadanie dla całej rodziny lub czegoś pysznego dla swojego malucha? Spróbuj delikatnych i puszystych placuszków jogurtowych z musem wiśniowo-jabłkowym. Łatwe, szybkie i pyszne!

Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.

Wegański strogonow z kurek
Nie musisz już szukać kolejnych sposobów na to, jak oczyścić kurki: Kinga ma na to rewolucyjny sposób! Sięgnij po te skarby lasu i przygotuj wegański strogonow z kurek. To sezonowy hit każdej roślinnej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chowder z łososiem i kukurydzą
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!