przepis-na-kobiete.pl

Domowe żelki owocowe • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Domowe żelki owocowe

Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
sok pomarańczowy - 150 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
sok malinowy - 50 ml
woda - 100 ml
żelatyna - 12 łyżeczek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW:
Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.
2.ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ:
Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.
3.ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ:
Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.
4.WYPEŁNIAMY FORMY:
Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.
5.SCHŁADZAMY ŻELKI:
Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.
Domowe żelki owocowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW

Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.

2

ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ

Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.

3

ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.

4

WYPEŁNIAMY FORMY

Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.

5

SCHŁADZAMY ŻELKI

Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

333,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

27,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

2,6 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy