przepis-na-kobiete.pl

Risotto – klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Risotto – klasyczny przepis

Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż arborio - 250 g
bulion drobiowy - 500 ml
parmezan - 80 g
wino białe - 80 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
masło - 30 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę wraz z czosnkiem obierz, a następnie drobno pokrój i przełóż do małej miseczki.
2.PODGRZEWAMY BULION:
W rondelku podgrzej bulion. Wywar powinien się gotować przez cały czas przygotowywania risotto.
3.PODSMAŻAMY RYŻ:
Na suchej patelni podpraż lekko ryż, a następnie dodaj do niego oliwę i zamieszaj. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj czosnek i cebulę i ponownie zamieszaj. Całość smaż, aż warzywa nabiorą lekko rumianego koloru.
4.DODAJEMY WINO:
Gdy składniki zmiękną, zalej całość winem i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby płyn się zredukował.
5.DODAJEMY BULION:
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, to czas na dodanie bulionu. Nabierz bulion chochlą i dolej do reszty składników na patelni. Dodawaj bulion partiami, cały czas mieszając składniki znajdujące się na patelni. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem kolejnej. Gotowanie ryżu z bulionem powinno trwać ok. 15-20 minut.
6.PRZYPRAWIAMY RISOTTO:
Pomimo dodania bulionu, risotto należy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i całość wymieszać. Możesz także użyć swoich ulubionych ziół, ale w klasycznym przepisie nie są one potrzebne.
7.WYKAŃCZAMY RISOTTO:
Pod sam koniec przyrządzania risotto, należy dodać masło i wymieszać. Gdy masło połączy się resztą składników, lekko zagęszczając sos, zetrzyj parmezan na tarce i ponownie zamieszaj. Risotto powinno mocno zgęstnieć i stać się kremowe. Tak przyrządzone risotto możesz śmiało przełożyć na talerze albo dodać do niego ulubione składniki np. suszone pomidory czy podsmażony zielony groszek z marchewką.
Risotto – klasyczny przepis

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę wraz z czosnkiem obierz, a następnie drobno pokrój i przełóż do małej miseczki.

2

PODGRZEWAMY BULION

W rondelku podgrzej bulion. Wywar powinien się gotować przez cały czas przygotowywania risotto.

3

PODSMAŻAMY RYŻ

Na suchej patelni podpraż lekko ryż, a następnie dodaj do niego oliwę i zamieszaj. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj czosnek i cebulę i ponownie zamieszaj. Całość smaż, aż warzywa nabiorą lekko rumianego koloru.

4

DODAJEMY WINO

Gdy składniki zmiękną, zalej całość winem i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby płyn się zredukował.

5

DODAJEMY BULION

Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, to czas na dodanie bulionu. Nabierz bulion chochlą i dolej do reszty składników na patelni. Dodawaj bulion partiami, cały czas mieszając składniki znajdujące się na patelni. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem kolejnej. Gotowanie ryżu z bulionem powinno trwać ok. 15-20 minut.

6

PRZYPRAWIAMY RISOTTO

Pomimo dodania bulionu, risotto należy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i całość wymieszać. Możesz także użyć swoich ulubionych ziół, ale w klasycznym przepisie nie są one potrzebne.

7

WYKAŃCZAMY RISOTTO

Pod sam koniec przyrządzania risotto, należy dodać masło i wymieszać. Gdy masło połączy się resztą składników, lekko zagęszczając sos, zetrzyj parmezan na tarce i ponownie zamieszaj. Risotto powinno mocno zgęstnieć i stać się kremowe. Tak przyrządzone risotto możesz śmiało przełożyć na talerze albo dodać do niego ulubione składniki np. suszone pomidory czy podsmażony zielony groszek z marchewką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1224,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

408,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

31,3 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy