Deser cassata alla siciliana • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO WYLEWAMY NA BLACHĘ
Jaja ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz zmielone pistacje. Składniki mieszamy za pomocą rózgi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wylewamy i rozsmarowujemy je na nim na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 190°C przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
WYCINAMY KÓŁKA Z BISZKOPTU
Foremki smarujemy oliwą i oprószamy cukrem pudrem. Z ciasta biszkoptowego wycinamy kółka odrobinę mniejsze niż foremki. Na dnie formy umieszczamy jedno kółko, następnie nakładamy krem, ponownie kółko biszkoptowe, krem i kończymy biszkoptem. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gdy desery będą stabilne, wyjmujemy je z foremek. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Na zmrożony kamień lub szklaną deskę wylewamy roztopioną czekoladę i kiedy się zmrozi, zdejmujemy płat czekolady i obkładamy nią desery. Wkładamy do lodówki, żeby stężały. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5679,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,3 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
49,8 g
Błonnik
13,9 g
Białko
13,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.

Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami
Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!

Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
Tradycyjne czy wegańskie? Wybierz swój sposób na walentynkowe muffiny i przygotuj je z wykorzystaniem niebanalnego składnika – pomidorów czekoladowych!