przepis-na-kobiete.pl

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli • przepis • składniki • przygotowanie

Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli

Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

musli malinowe - 4 łyżki
truskawki mrożone - 200 g
wiśnia - 300 g
syrop z agawy - 3 łyżki
mięta świeża - 8 liści
buraki gotowane - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WIŚNIE:
Wiśnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię (jeśli zawierają sok, również wlewamy go na patelnię). Dodajemy syrop z agawy. Całość mieszamy od czasu do czasu. Smażymy na dużym ogniu do momentu, aż wiśnie częściowo się rozpadną i puszczą sok. Wyłączamy gaz, gdy całość zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji sosu.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA KREM:
Buraki pokrojone w ćwiartki, mrożone truskawki i 4 łyżki sosu wiśniowego z patelni przekładamy do naczynia miksera. Całość miksujemy do momentu połączenia składników na gładki krem. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
3.PODAJEMY KREM Z DODATKAMI:
Schłodzony krem wykładamy na talerze, posypujemy musli i polewamy sosem wiśniowym. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WIŚNIE

Wiśnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię (jeśli zawierają sok, również wlewamy go na patelnię). Dodajemy syrop z agawy. Całość mieszamy od czasu do czasu. Smażymy na dużym ogniu do momentu, aż wiśnie częściowo się rozpadną i puszczą sok. Wyłączamy gaz, gdy całość zacznie gęstnieć i nabierać konsystencji sosu.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI NA KREM

Buraki pokrojone w ćwiartki, mrożone truskawki i 4 łyżki sosu wiśniowego z patelni przekładamy do naczynia miksera. Całość miksujemy do momentu połączenia składników na gładki krem. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

3

PODAJEMY KREM Z DODATKAMI

Schłodzony krem wykładamy na talerze, posypujemy musli i polewamy sosem wiśniowym. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

486 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

121,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy