przepis-na-kobiete.pl

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto • przepis • składniki • przygotowanie

Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto

Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

drożdże suszone - 7 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna - 230 g
mleko - 110 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
parmezan - 60 g
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
szynka parmeńska - 100 g
sól - 0,5 łyżeczki
mozzarella - 50 g
groszek zielony, świeży - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i ½ mozzarelli łączymy w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie mieszamy ze sobą w drugiej misce.
2.ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK I DODAJEMY GROSZEK:
Składniki w obu miskach łączymy ze sobą. Dodajemy ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie mieszamy.
3.PIECZEMY BABKĘ:
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut.
Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i ½ mozzarelli łączymy w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie mieszamy ze sobą w drugiej misce.

2

ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK I DODAJEMY GROSZEK

Składniki w obu miskach łączymy ze sobą. Dodajemy ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie mieszamy.

3

PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2100 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

210 kcal

🥑

Tłuszcz

8,4 g

🌾

Węglowodany

21,7 g

🥬

Błonnik

12,1 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy