Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SZPARAGI
Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki. Na patelnię z roztopionym masłem wykładamy szparagi. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy ok. 5 minut.
WYDRĄŻAMY BUŁKI
Z bułek odcinamy górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do warzyw dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zredukuje.
FASZERUJEMY I PIECZEMY BUŁKI
Farsz nakładamy do wydrążonych bułek. Do każdej bułki wbijamy na farsz 1 jajko. Całość oprószamy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1814 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
362,8 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
29,6 g
Błonnik
1,7 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.

Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

2 sposoby na krewetki z ananasem
Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!