przepis-na-kobiete.pl

Makowiec na kruchym orzechowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Makowiec na kruchym orzechowym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna tortowa - 200 g
orzech laskowy - 200 g
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 150 g
cukier wanilinowy - 6 łyżeczek
jajko - 5 szt.
masło - 210 g
mąka pszenna - 70 g
mąka ziemniaczana - 30 g
mleko - 500 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 100 g
mak - 600 g
śliwka suszona - 150 g
woda - 2 l

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski wsypujemy zmielone na mączkę orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz sól, a następnie dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części w proporcjach ⅔ i ⅓. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
2.PIECZEMY SPÓD CIASTA:
Gdy ciasto zamarznie, ścieramy większą jego część na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Rozkładamy równomiernie na dnie blaszki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-11 minut. Upieczony spód nie powinien być mocno zarumieniony. Odstawiamy do wystudzenia.
3.GOTUJEMY MAK Z MLEKIEM:
Wodę zagotowujemy z mlekiem, wsypujemy mak. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na ok. pół godziny (jeżeli używamy maku niezmielonego, odstawiamy go na 1 godzinę).
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ:
Mak dokładnie odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odsączenia wody. Do maku dodajemy posiekane śliwki, rodzynki, roztopione masło i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z ubitymi jajkami. Tak przygotowaną masę stopniowo łączymy z masą makową.
5.PIECZEMY MAKOWIEC:
Masę makową równomiernie rozkładamy na podpieczonym spodzie. Na wierzch ścieramy wcześniej odłożoną ⅓ ciasta i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy przez 50 minut.
Makowiec na kruchym orzechowym spodzie

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do miski wsypujemy zmielone na mączkę orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz sól, a następnie dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części w proporcjach ⅔ i ⅓. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

2

PIECZEMY SPÓD CIASTA

Gdy ciasto zamarznie, ścieramy większą jego część na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Rozkładamy równomiernie na dnie blaszki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-11 minut. Upieczony spód nie powinien być mocno zarumieniony. Odstawiamy do wystudzenia.

3

GOTUJEMY MAK Z MLEKIEM

Wodę zagotowujemy z mlekiem, wsypujemy mak. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na ok. pół godziny (jeżeli używamy maku niezmielonego, odstawiamy go na 1 godzinę).

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Mak dokładnie odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odsączenia wody. Do maku dodajemy posiekane śliwki, rodzynki, roztopione masło i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z ubitymi jajkami. Tak przygotowaną masę stopniowo łączymy z masą makową.

5

PIECZEMY MAKOWIEC

Masę makową równomiernie rozkładamy na podpieczonym spodzie. Na wierzch ścieramy wcześniej odłożoną ⅓ ciasta i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy przez 50 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10242 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

512,1 kcal

🥑

Tłuszcz

33,7 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy