przepis-na-kobiete.pl

Dal z czerwonej soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Dal z czerwonej soczewicy

Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
kurkuma mielona - 1 łyżka
garam masala - 1 łyżka
soczewica czerwona - 1,5 szkl
chili płatki - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
mleczko kokosowe - 400 ml
bulion warzywny - 700 ml
sól - 1 łyżeczka
pomidorki cherry - 2 garście
szpinak świeży - 2 garście
kolendra świeża - 1 garść
ryż jaśminowy - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY PRZYPRAWY:
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy dno garnka i wlewamy do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i kiedy będzie gotowa, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy płatki chili, garam masalę i kurkumę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do garnka. Całość podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby czosnek nie zaczął się przypalać.
2.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion warzywny. Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.
3.GOTUJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI:
Do ugotowanej soczewicy dodajemy mleczko kokosowe, szpinak i pomidorki cherry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i gotujemy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
4.PODAJEMY DAL:
Dal podajemy jeszcze gorący, z ugotowanym ryżem, oprószony świeżą kolendrą.
Dal z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Rozgrzewamy dno garnka i wlewamy do niego oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i kiedy będzie gotowa, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy płatki chili, garam masalę i kurkumę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do garnka. Całość podsmażamy przez kilka minut, uważając, aby czosnek nie zaczął się przypalać.

2

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion warzywny. Całość mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.

3

GOTUJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI

Do ugotowanej soczewicy dodajemy mleczko kokosowe, szpinak i pomidorki cherry. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i gotujemy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

4

PODAJEMY DAL

Dal podajemy jeszcze gorący, z ugotowanym ryżem, oprószony świeżą kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3487,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

581,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

89,5 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy