przepis-na-kobiete.pl

Kompot z suszu z cytryną • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.

Kompot z suszu z cytryną

Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kardamon - 4 szt.
woda - 2,5 l
goździki - 5 g
miód - 5 łyżek
gruszka - 2 szt.
śliwka suszona - 500 g
jabłka suszone - 1000 g
cynamon - 1 laska
cytryna - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SUSZONE OWOCE Z PRZYPRAWAMI:
Do pojemnika miksującego przekładamy kardamon i rozdrabniamy go za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 9. Następnie dodajemy goździki, miód, wędzone gruszki, śliwki w całości, suszone jabłka i laskę cynamonu, gotujemy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 minut / temperatura 100°C / obroty w lewo / obroty 1.
2.PRZYGOTOWUJEMY CYTRUSY:
Cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Za pomocą obieraczki ścinamy całą skórkę z cytryny i z połowy pomarańczy.
3.DODAJEMY CYTRUSY DO GOTUJĄCEGO SIĘ KOMPOTU:
Gdy kompot się zagotuje (po ok. 10 minutach od włączenia programu), skórki z cytryny i pomarańczy skręcamy i zgniatamy w dłoniach, aby uwolnić aromat, i wrzucamy przez otwór w pokrywie (zostawiamy niewielką ilość skórek do dekoracji).
4.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Po zakończeniu gotowania wybieramy programgotowaniewg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 100°C / obroty w lewo / obroty 1, aby dobrze wymieszać składniki.
5.PODAJEMY KOMPOT:
Gotowy kompot studzimy i przecedzamy. Przed podaniem do napoju dodajemy pozostałe skórki z pomarańczy i cytryny.
Kompot z suszu z cytryną

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SUSZONE OWOCE Z PRZYPRAWAMI

Do pojemnika miksującego przekładamy kardamon i rozdrabniamy go za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 9. Następnie dodajemy goździki, miód, wędzone gruszki, śliwki w całości, suszone jabłka i laskę cynamonu, gotujemy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 minut / temperatura 100°C / obroty w lewo / obroty 1.

2

PRZYGOTOWUJEMY CYTRUSY

Cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Za pomocą obieraczki ścinamy całą skórkę z cytryny i z połowy pomarańczy.

3

DODAJEMY CYTRUSY DO GOTUJĄCEGO SIĘ KOMPOTU

Gdy kompot się zagotuje (po ok. 10 minutach od włączenia programu), skórki z cytryny i pomarańczy skręcamy i zgniatamy w dłoniach, aby uwolnić aromat, i wrzucamy przez otwór w pokrywie (zostawiamy niewielką ilość skórek do dekoracji).

4

MIESZAMY SKŁADNIKI

Po zakończeniu gotowania wybieramy programgotowaniewg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 100°C / obroty w lewo / obroty 1, aby dobrze wymieszać składniki.

5

PODAJEMY KOMPOT

Gotowy kompot studzimy i przecedzamy. Przed podaniem do napoju dodajemy pozostałe skórki z pomarańczy i cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3904,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3904,2 kcal

🥑

Tłuszcz

7,9 g

🌾

Węglowodany

1039,1 g

🥬

Błonnik

128,9 g

💪

Białko

34,7 g

Podobne przepisy