przepis-na-kobiete.pl

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami

Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

białko jaja kurzego - 300 g
cukier puder - 170 g
mleko 3,2% - 260 ml
cukier - 60 g
żółtka jaj - 90 g
żelatyna - 12 g
woda - 60 ml
ser gorgonzola - 400 g
śmietana 36% - 330 g
gruszka - 4 szt.
miód lipowy - 1 łyżka
cytryna - 2 szt.
wódka pigwowa - 100 ml
pieprz cayenne, ziarnisty -
sól - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 10 g
kakao - 1 łyżka
orzech włoski -

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BEZĘ:
Białka dodajemy do misy robota kuchennego i ubijamy je na średnich obrotach przez ok. 2 minuty, aż utworzą pianę i staną się białe. Następnie do wstępnie ubitych białek stopniowo dodajemy drobny cukier i ubijamy, aż beza stanie się lśniąco perłowa.
2.ŁĄCZYMY CUKIER PUDER Z ORZECHAMI WŁOSKIMI:
Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z cukrem pudrem.
3.ŁĄCZYMY ORZECHY Z MASĄ BEZOWĄ:
Orzechy wymieszane z cukrem pudrem dodajemy do gotowej masy na bezę. Delikatnie i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
4.PIECZEMY BEZY:
Na papierze do pieczenia rysujemy 2 koła o średnicy ok. 20 cm. Papier przytwierdzamy w rogach przy użyciu bezy, tak aby strona z narysowanymi kołami dotykała blachy.
5.NAMACZAMY I ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali, aby się rozpuściła i była ciepła, ale nie gorąca.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM ANGIELSKI:
Mleko zagotowujemy w rondelku. W misce dokładnie łączymy żółtka z cukrem i dodajemy szczyptę soli. Do tak przygotowanej masy jajecznej wlewamy gorące mleko.
7.ŁĄCZYMY KREM ANGIELSKI Z ŻELATYNĄ I GORGONZOLĄ:
Gotowy krem umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę i ser gorgonzola. Całość blendujemy przez ok. 1 minutę, aż w kremie nie będzie kawałków sera, i przelewamy do dość dużej miski.
8.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Śmietankę ubijamy na tak zwane ⅔. Tak, aby była dość gęsta, ale jeszcze nie całkowicie ubita i sztywna.
9.ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z KREMEM ANGIELSKIM:
Śmietankę stopniowo dodajemy do kremu angielskiego, ciągle mieszając.
10.FORMUJEMY I SCHŁADZAMY BLATY Z MUSU:
Dwa ranty cukiernicze umieszczamy na wyłożonym folią spożywczą talerzu. Do tak przygotowanych form przelewamy odpowiednio ⅓ i ⅔ przygotowanego musu z serem gorgonzola. Blaty z musu przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 2 godziny.
11.OBIERAMY I KROIMY GRUSZKI:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych i przekładamy do miski.
12.PODSMAŻAMY GRUSZKI W MIODZIE:
Papryczkę dość drobno siekamy. Na głębokiej patelni podgrzewamy miód, papryczkę i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Kiedy miód zacznie się gotować, dodajemy gruszki i całość smażymy, aż gruszki zmiękną. Następnie dolewamy sok z dwóch cytryn i smażymy całość, aż gruszki się zarumienią.
13.FLAMBIRUJEMY GRUSZKI:
Do podsmażonych gruszek wlewamy wódkę pigwową i ją podpalamy. Patelnię natychmiast zdejmujemy z ognia i czekamy, aż ogień zgaśnie. Gotowe karmelizowane gruszki przekładamy do miski i odstawiamy, aby ostygły.
Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BEZĘ

Białka dodajemy do misy robota kuchennego i ubijamy je na średnich obrotach przez ok. 2 minuty, aż utworzą pianę i staną się białe. Następnie do wstępnie ubitych białek stopniowo dodajemy drobny cukier i ubijamy, aż beza stanie się lśniąco perłowa.

2

ŁĄCZYMY CUKIER PUDER Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Orzechy siekamy i mieszamy z cukrem pudrem.

3

ŁĄCZYMY ORZECHY Z MASĄ BEZOWĄ

Orzechy wymieszane z cukrem pudrem dodajemy do gotowej masy na bezę. Delikatnie i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.

4

PIECZEMY BEZY

Na papierze do pieczenia rysujemy 2 koła o średnicy ok. 20 cm. Papier przytwierdzamy w rogach przy użyciu bezy, tak aby strona z narysowanymi kołami dotykała blachy.

5

NAMACZAMY I ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali, aby się rozpuściła i była ciepła, ale nie gorąca.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM ANGIELSKI

Mleko zagotowujemy w rondelku. W misce dokładnie łączymy żółtka z cukrem i dodajemy szczyptę soli. Do tak przygotowanej masy jajecznej wlewamy gorące mleko.

7

ŁĄCZYMY KREM ANGIELSKI Z ŻELATYNĄ I GORGONZOLĄ

Gotowy krem umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę i ser gorgonzola. Całość blendujemy przez ok. 1 minutę, aż w kremie nie będzie kawałków sera, i przelewamy do dość dużej miski.

8

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę ubijamy na tak zwane ⅔. Tak, aby była dość gęsta, ale jeszcze nie całkowicie ubita i sztywna.

9

ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z KREMEM ANGIELSKIM

Śmietankę stopniowo dodajemy do kremu angielskiego, ciągle mieszając.

10

FORMUJEMY I SCHŁADZAMY BLATY Z MUSU

Dwa ranty cukiernicze umieszczamy na wyłożonym folią spożywczą talerzu. Do tak przygotowanych form przelewamy odpowiednio ⅓ i ⅔ przygotowanego musu z serem gorgonzola. Blaty z musu przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 2 godziny.

11

OBIERAMY I KROIMY GRUSZKI

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych i przekładamy do miski.

12

PODSMAŻAMY GRUSZKI W MIODZIE

Papryczkę dość drobno siekamy. Na głębokiej patelni podgrzewamy miód, papryczkę i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Kiedy miód zacznie się gotować, dodajemy gruszki i całość smażymy, aż gruszki zmiękną. Następnie dolewamy sok z dwóch cytryn i smażymy całość, aż gruszki się zarumienią.

13

FLAMBIRUJEMY GRUSZKI

Do podsmażonych gruszek wlewamy wódkę pigwową i ją podpalamy. Patelnię natychmiast zdejmujemy z ognia i czekamy, aż ogień zgaśnie. Gotowe karmelizowane gruszki przekładamy do miski i odstawiamy, aby ostygły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7667,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

958,4 kcal

🥑

Tłuszcz

49,2 g

🌾

Węglowodany

105,2 g

🥬

Błonnik

26 g

💪

Białko

26 g

Podobne przepisy

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl