przepis-na-kobiete.pl

Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą • przepis • składniki • przygotowanie

To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą

To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

olej słonecznikowy - 2 łyżki
musztarda francuska - 4 łyżki
kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
królik, tuszka - 1 szt.
szalotka - 2 szt.
rozmaryn świeży - 48 g
śmietana 30% - 250 ml
oliwki czarne - 60 g
jajko - 3 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
kasza kukurydziana - 250 g
masło - 20 g
mleko 3,2% - 1 l
grana padano, tarty - 150 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ O:
drobnych oczkach Królik Z tuszki króliczej usuwamy cały tłuszcz – także ze środka.
2.JEŚLI W ŚRODKU:
królika są jeszcze podroby – wątróbka, płucka i serce – także je usuwamy.
3.TRYBOWANIE KRÓLIKA ZACZYNAMY:
od dolnej części tuszki – nożem do trybowania nacinamy mięso przy torebce stawowej biodra, rozdzielamy chrząstki torebki, następnie odcinamy całą nóżkę.
4.NÓŻKI DZIELIMY TASAKIEM:
na 3 części.
5.TASAKIEM ALBO BARDZO:
ostrym nożem usuwamy dolną część tuszki, następnie odcinamy część z combrem.
6.COMBER DZIELIMY NA:
mniejsze kawałki (3-4).
7.NASTĘPNIE TRYBUJEMY GÓRNĄ:
część królika – nożem do trybowania nacinamy mięso pod łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki.
8.TASAKIEM DZIELIMY GÓRNĄ:
część tuszki na mniejsze kawałki.
9.JEŚLI ŻEBRA SĄ:
zbyt długie, także usuwamy je tasakiem.
10.MIĘSO Z OBU:
stron doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerz.
11.W DUŻYM GARNKU:
rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie dodajemy 20 g masła, części królika smażymy w garnku na złoty kolor z każdej strony.
12.SZALOTKĘ KROIMY W:
półtalarki i dodajemy do królika. MIESZAMY.
13.DODAJEMY 250 ML:
bulionu drobiowego (z jednej kostki rosołowej). PRZYKRYWAMY.
14.ZOSTAWIAMY NA MAŁYM:
ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
15.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu, gdy sos już się zredukuje, dodajemy śmietanę 30% i igły z 3 gałązek rozmarynu.
16.DODAJEMY 4-5 ŁYŻEK:
musztardy z gorczycą.
17.MIESZAMY CAŁOŚĆ I:
obtaczamy królika w musztardzie.
18.PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY:
przez 15 minut.
19.ZAPIEKANKA W GARNKU:
zagotowujemy mleko.
20.W CZYSTEJ MISECZCE:
roztrzepujemy 3 jajka za pomocą widelca.
21.NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY:
masłem od wewnątrz. SER ŚCIERAMY NA: tarce.
22.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
mleka dodajemy 250 g grysiku, bardzo energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki.
23.OLIWKI KROIMY W:
talarki i dodajemy razem z solą i pieprzem.
24.CAŁOŚĆ MIESZAMY BARDZO:
energicznie, uważając, żeby się nie przypaliła.
25.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy ok. 100 G WCZEŚNIEJ: startego sera i roztrzepane jajka – cały czas mieszając.
26.DODAJEMY GAŁKĘ:
muszkatołową. MIESZAMY.
27.ZA POMOCĄ SZPATUŁKI:
przekładamy grysik do naczynia żaroodpornego (grysik powinien być bardzo gęsty) i równomiernie rozprowadzamy w naczyniu.
28.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POZOSTAŁYMI:
50 g startego sera.
29.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
na mniej więcej 15 minut.
30.JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY:
zapiekankę z pieca.
31.KRÓLIKA WKŁADAMY DO:
miseczki, posypujemy go z góry rozmarynem.
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ O

drobnych oczkach Królik Z tuszki króliczej usuwamy cały tłuszcz – także ze środka.

2

JEŚLI W ŚRODKU

królika są jeszcze podroby – wątróbka, płucka i serce – także je usuwamy.

3

TRYBOWANIE KRÓLIKA ZACZYNAMY

od dolnej części tuszki – nożem do trybowania nacinamy mięso przy torebce stawowej biodra, rozdzielamy chrząstki torebki, następnie odcinamy całą nóżkę.

4

NÓŻKI DZIELIMY TASAKIEM

na 3 części.

5

TASAKIEM ALBO BARDZO

ostrym nożem usuwamy dolną część tuszki, następnie odcinamy część z combrem.

6

COMBER DZIELIMY NA

mniejsze kawałki (3-4).

7

NASTĘPNIE TRYBUJEMY GÓRNĄ

część królika – nożem do trybowania nacinamy mięso pod łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki.

8

TASAKIEM DZIELIMY GÓRNĄ

część tuszki na mniejsze kawałki.

9

JEŚLI ŻEBRA SĄ

zbyt długie, także usuwamy je tasakiem.

10

MIĘSO Z OBU

stron doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerz.

11

W DUŻYM GARNKU

rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie dodajemy 20 g masła, części królika smażymy w garnku na złoty kolor z każdej strony.

12

SZALOTKĘ KROIMY W

półtalarki i dodajemy do królika. MIESZAMY.

13

DODAJEMY 250 ML

bulionu drobiowego (z jednej kostki rosołowej). PRZYKRYWAMY.

14

ZOSTAWIAMY NA MAŁYM

ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

15

PO UPŁYWIE TEGO

czasu, gdy sos już się zredukuje, dodajemy śmietanę 30% i igły z 3 gałązek rozmarynu.

16

DODAJEMY 4-5 ŁYŻEK

musztardy z gorczycą.

17

MIESZAMY CAŁOŚĆ I

obtaczamy królika w musztardzie.

18

PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY

przez 15 minut.

19

ZAPIEKANKA W GARNKU

zagotowujemy mleko.

20

W CZYSTEJ MISECZCE

roztrzepujemy 3 jajka za pomocą widelca.

21

NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY

masłem od wewnątrz. SER ŚCIERAMY NA: tarce.

22

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

mleka dodajemy 250 g grysiku, bardzo energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki.

23

OLIWKI KROIMY W

talarki i dodajemy razem z solą i pieprzem.

24

CAŁOŚĆ MIESZAMY BARDZO

energicznie, uważając, żeby się nie przypaliła.

25

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy ok. 100 G WCZEŚNIEJ: startego sera i roztrzepane jajka – cały czas mieszając.

26

DODAJEMY GAŁKĘ

muszkatołową. MIESZAMY.

27

ZA POMOCĄ SZPATUŁKI

przekładamy grysik do naczynia żaroodpornego (grysik powinien być bardzo gęsty) i równomiernie rozprowadzamy w naczyniu.

28

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POZOSTAŁYMI

50 g startego sera.

29

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

na mniej więcej 15 minut.

30

JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY

zapiekankę z pieca.

31

KRÓLIKA WKŁADAMY DO

miseczki, posypujemy go z góry rozmarynem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4537,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1134,4 kcal

🥑

Tłuszcz

61,8 g

🌾

Węglowodany

71,1 g

🥬

Błonnik

71,4 g

💪

Białko

71,4 g

Podobne przepisy