przepis-na-kobiete.pl

Cytrynowy sernik w słoiku • przepis • składniki • przygotowanie

Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.

Cytrynowy sernik w słoiku

Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 2 łyżki
cytryna - 4 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
herbatniki - 50 g
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 300 g
masło - 30 g
miód - 2 łyżki
serek śmietankowy - 100 g
śmietana 30% - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
mikser tarkę o drobnych oczkach 3 słoiczki
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z jednej cytryny ścieramy skórkę.
3.SOK WYCISKAMY ZE:
wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.
4.STAWIAMY NA WOLNY:
ogień i po chwili dodajemy jajka.
5.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
dodajemy do masy miód.
6.ZDEJMUJEMY KREM CYTRYNOWY:
z ognia, dodajemy zimne masło w kawałkach i sok z cytryny.
7.MIESZAMY I ODSTAWIAMY:
do wystudzenia.
8.ŚMIETANKĘ UBIJAMY NA:
sztywno.
9.W MISCE ŁĄCZYMY:
ze sobą jogurt, serek śmietankowy, cukier i ekstrakt waniliowy.
10.W SŁOICZKACH UKŁADAMY:
warstwami pokruszone herbatniki, krem cytrynowy i krem waniliowy.
11.DESER DEKORUJEMY UBITĄ:
śmietanką i skórką cytrynową.
Cytrynowy sernik w słoiku

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

mikser tarkę o drobnych oczkach 3 słoiczki

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z jednej cytryny ścieramy skórkę.

3

SOK WYCISKAMY ZE

wszystkich cytryn i wlewamy do garnka.

4

STAWIAMY NA WOLNY

ogień i po chwili dodajemy jajka.

5

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

dodajemy do masy miód.

6

ZDEJMUJEMY KREM CYTRYNOWY

z ognia, dodajemy zimne masło w kawałkach i sok z cytryny.

7

MIESZAMY I ODSTAWIAMY

do wystudzenia.

8

ŚMIETANKĘ UBIJAMY NA

sztywno.

9

W MISCE ŁĄCZYMY

ze sobą jogurt, serek śmietankowy, cukier i ekstrakt waniliowy.

10

W SŁOICZKACH UKŁADAMY

warstwami pokruszone herbatniki, krem cytrynowy i krem waniliowy.

11

DESER DEKORUJEMY UBITĄ

śmietanką i skórką cytrynową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1903,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1903,6 kcal

🥑

Tłuszcz

130,5 g

🌾

Węglowodany

144,3 g

🥬

Błonnik

15,7 g

💪

Białko

62,7 g

Podobne przepisy