przepis-na-kobiete.pl

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami

Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 1 łyżka
migdały płatki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
rabarbar - 1 kg
wiśnia - 130 g
nasiona chia - 1 łyżka
mąka migdałowa - 110 g
syrop klonowy - 3 łyżki
wiórki kokosowe - 90 g
woda - 4 łyżki
olej kokosowy - 2 łyżki
mąka kokosowa - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY SPÓD CIASTA:
W misie rozdrabniacza lub blendera łączymy wszystkie składniki spodu. Miksujemy do momentu, kiedy ciasto będzie się kleić. Jeśli będzie zbyt mało kleiste, dolewamy więcej wody. Tak przygotowanym ciastem pokrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Rabarbar kroimy w talarki i odmierzamy 1 szklankę. Wrzucamy do rondelka wraz z wiśniami. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. W szklance łączymy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy nasiona chia i przekładamy owoce na podpieczony spód.
3.PIECZEMY CIASTO Z KRUSZONKĄ:
W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki i wykładamy ją na owoce. Ciasto pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Crumble bars z rabarbarem i wiśniami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY SPÓD CIASTA

W misie rozdrabniacza lub blendera łączymy wszystkie składniki spodu. Miksujemy do momentu, kiedy ciasto będzie się kleić. Jeśli będzie zbyt mało kleiste, dolewamy więcej wody. Tak przygotowanym ciastem pokrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Rabarbar kroimy w talarki i odmierzamy 1 szklankę. Wrzucamy do rondelka wraz z wiśniami. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. W szklance łączymy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy nasiona chia i przekładamy owoce na podpieczony spód.

3

PIECZEMY CIASTO Z KRUSZONKĄ

W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki i wykładamy ją na owoce. Ciasto pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2212,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

11,7 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

2,4 g

Podobne przepisy

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl