przepis-na-kobiete.pl

Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango • przepis • składniki • przygotowanie

To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!

Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango

To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 180 g
ocet - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 0,5 niepełna szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ksylitol - 5 łyżek
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 1,25 niepełna szklanka
sok z limonki - 20 ml
wiórki kokosowe - 1,5 niepełna szklanka
mango - 1 szt.
migdały płatki - 20 g
mięta świeża - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET:
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy na obrotach o prędkości 2 przez ok. 10 sekund. Odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA:
Dodajemy oba rodzaje mąki, ksylitol, oliwę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszamy przez 15 sekund na obrotach o prędkości 4.
3.PIECZEMY CIASTO:
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem lub wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy 1 szklankę mleczka kokosowego i ksylitol. Podgrzewamy przez 2 minuty do temperatury 100°C na obrotach o prędkości 2.
5.DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL:
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do misy. Ponownie doprowadzamy do temperatury 100°C i gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Mieszamy przez 2 minuty na obrotach o prędkości 2.
6.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU:
Do misy dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy przez 10 sekund na obrotach o prędkości 2. Masę przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
7.SKŁADAMY CIASTO:
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
8.MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET:
Do misy miksera wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy.
9.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA:
Do drugiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy i dodajemy do misy z mokrymi składnikami. Mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.
10.PIECZEMY CIASTO:
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem do ciasta. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
11.ZAGOTOWUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z KSYLITOLEM:
W rondelku zagotowujemy na małym ogniu szklankę mleczka kokosowego wymieszaną z ksylitolem.
12.DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL:
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się składników. Cały czas mieszając, czekamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu.
13.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU:
Dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
14.SKŁADAMY CIASTO:
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET

Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy na obrotach o prędkości 2 przez ok. 10 sekund. Odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA

Dodajemy oba rodzaje mąki, ksylitol, oliwę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszamy przez 15 sekund na obrotach o prędkości 4.

3

PIECZEMY CIASTO

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem lub wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy 1 szklankę mleczka kokosowego i ksylitol. Podgrzewamy przez 2 minuty do temperatury 100°C na obrotach o prędkości 2.

5

DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL

W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do misy. Ponownie doprowadzamy do temperatury 100°C i gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Mieszamy przez 2 minuty na obrotach o prędkości 2.

6

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU

Do misy dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy przez 10 sekund na obrotach o prędkości 2. Masę przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

7

SKŁADAMY CIASTO

Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.

8

MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET

Do misy miksera wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy.

9

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA

Do drugiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy i dodajemy do misy z mokrymi składnikami. Mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.

10

PIECZEMY CIASTO

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem do ciasta. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

11

ZAGOTOWUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z KSYLITOLEM

W rondelku zagotowujemy na małym ogniu szklankę mleczka kokosowego wymieszaną z ksylitolem.

12

DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL

W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się składników. Cały czas mieszając, czekamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu.

13

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU

Dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

14

SKŁADAMY CIASTO

Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3647,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

455,9 kcal

🥑

Tłuszcz

28,7 g

🌾

Węglowodany

69,6 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy