Keks • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny, aromatyczny keks z rumową nutą, słodkim lukrem i bogactwem suszonych owoców. Idealny na święta i rodzinne spotkania!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Orzechy włoskie i suszone morele rozdrabniamy w misie termorobota MC Smart, wykorzystując funkcję„miksowanie na piure” / czas: 2 sekundy / obroty: 5. Dodajemy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczy i cytryny, śliwki oraz 10 g mąki i mieszamy, używając funkcji„własne ustawienia” / czas: 6 sekund / obroty: 3. Przekładamy do miski.
UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI
W czystej misie termorobota umieszczamy mieszadło. Następnie dodajemy miękkie masło, cukier, żółtka i cukier waniliowy. Ubijamy przy użyciu funkcji„własne ustawienia” / czas: 2,5 minuty / obroty: 3. Wyciągamy mieszadło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rum. Mieszamy, wykorzystując funkcję„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Przekładamy ciasto do innej miski.
UBIJAMY BIAŁKA
W czystej misie termorobota ponownie umieszczamy mieszadło. Wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, używając funkcji„własne ustawienia” / czas: 2-3 minuty / obroty: 3.
ŁĄCZYMY CIASTO I BIAŁKA
Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki. Następnie dodajemy wcześniej rozdrobnione bakalie i ponownie mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Upieczony keks wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
DEKORUJEMY KEKS
Polewamy keks, tak by lukier delikatnie po nim spływał.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4736,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
592 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
84,9 g
Błonnik
2,6 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Pizza z cukinią
Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z cukinii - krem z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!

Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.