przepis-na-kobiete.pl

Keks • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny, aromatyczny keks z rumową nutą, słodkim lukrem i bogactwem suszonych owoców. Idealny na święta i rodzinne spotkania!

Keks

Klasyczny, aromatyczny keks z rumową nutą, słodkim lukrem i bogactwem suszonych owoców. Idealny na święta i rodzinne spotkania!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
cukier drobny - 150 g
masło - 150 g
mąka pszenna typ 450 - 260 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
rum - 60 g
orzech włoski - 60 g
żurawina suszona - 40 g
morele suszone - 80 g
rodzynki - 60 g
kandyzowana skórka owoców cytrusowych - 80 g
śliwka suszona - 40 g
cukier puder - 100 g
woda - 2 łyżeczki
sok z cytryny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Orzechy włoskie i suszone morele rozdrabniamy w misie termorobota MC Smart, wykorzystując funkcję„miksowanie na piure” / czas: 2 sekundy / obroty: 5. Dodajemy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczy i cytryny, śliwki oraz 10 g mąki i mieszamy, używając funkcji„własne ustawienia” / czas: 6 sekund / obroty: 3. Przekładamy do miski.
2.UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI:
W czystej misie termorobota umieszczamy mieszadło. Następnie dodajemy miękkie masło, cukier, żółtka i cukier waniliowy. Ubijamy przy użyciu funkcji„własne ustawienia” / czas: 2,5 minuty / obroty: 3. Wyciągamy mieszadło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rum. Mieszamy, wykorzystując funkcję„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Przekładamy ciasto do innej miski.
3.UBIJAMY BIAŁKA:
W czystej misie termorobota ponownie umieszczamy mieszadło. Wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, używając funkcji„własne ustawienia” / czas: 2-3 minuty / obroty: 3.
4.ŁĄCZYMY CIASTO I BIAŁKA:
Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki. Następnie dodajemy wcześniej rozdrobnione bakalie i ponownie mieszamy.
5.PIECZEMY CIASTO:
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Upieczony keks wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
6.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
7.DEKORUJEMY KEKS:
Polewamy keks, tak by lukier delikatnie po nim spływał.
Keks

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Orzechy włoskie i suszone morele rozdrabniamy w misie termorobota MC Smart, wykorzystując funkcję„miksowanie na piure” / czas: 2 sekundy / obroty: 5. Dodajemy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczy i cytryny, śliwki oraz 10 g mąki i mieszamy, używając funkcji„własne ustawienia” / czas: 6 sekund / obroty: 3. Przekładamy do miski.

2

UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI

W czystej misie termorobota umieszczamy mieszadło. Następnie dodajemy miękkie masło, cukier, żółtka i cukier waniliowy. Ubijamy przy użyciu funkcji„własne ustawienia” / czas: 2,5 minuty / obroty: 3. Wyciągamy mieszadło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rum. Mieszamy, wykorzystując funkcję„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Przekładamy ciasto do innej miski.

3

UBIJAMY BIAŁKA

W czystej misie termorobota ponownie umieszczamy mieszadło. Wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, używając funkcji„własne ustawienia” / czas: 2-3 minuty / obroty: 3.

4

ŁĄCZYMY CIASTO I BIAŁKA

Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki. Następnie dodajemy wcześniej rozdrobnione bakalie i ponownie mieszamy.

5

PIECZEMY CIASTO

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C z termoobiegiem. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Upieczony keks wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

6

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.

7

DEKORUJEMY KEKS

Polewamy keks, tak by lukier delikatnie po nim spływał.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4736,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

592 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

84,9 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Keks - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl