Ciasto francuskie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki od trzonów. Przekrajamy je na pół, a potem kroimy w plasterki.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I NATKĘ
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Natkę myjemy i osuszamy i również drobno siekamy.
SMAŻYMY FARSZ
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy, aż odparuje z nich woda. Potem przyprawiamy je pietruszką, solą, pieprzem i papryką i całość mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy farsz do przestygnięcia.
ŚCIERAMY SER I PRZYGOTOWUJEMY JAJKO
Ścieramy ser na tarce do miseczki. Jajko wbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy je.
NADZIEWAMY CIASTO FRANCUSKIE
Rozkładamy ciasto na blacie, a następnie tniemy je wzdłuż i dzielimy na prostokąty (ok. 20). Na każdym prostokącie rozkładamy na środku farsz i trochę sera, a potem składamy jak koperty. Każdy brzeg zwijamy do środka i sklejamy ze sobą, a potem wszystko smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka.
PRZENOSIMY KOPERTY NA BLACHĘ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem przenosimy na nie każdą kopertę.
PIECZEMY CIASTKA
Gotowe ciastka wsuwamy do pieca i pieczemy ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1326,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
66,3 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
3,3 g
Błonnik
0,3 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Angielskie śniadanie — przepis
Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.

Biszkopt z 4 jaj
Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.