przepis-na-kobiete.pl

Rolada bakaliowa • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Rolada bakaliowa

Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 1 szczypta
figa - 150 g
nasiona słonecznika - 60 g
orzech nerkowca - 70 g
orzech włoski - 50 g
rodzynki - 70 g
sól - 1 szczypta
morele suszone - 100 g
żurawina suszona - 70 g
wiórki kokosowe - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODPRAŻAMY ORZECHY I SŁONECZNIK:
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno siekamy i podprażamy ze słonecznikiem, cynamonem i szczyptą soli na suchej patelni.
2.PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE:
Figi, morele, żurawiny i rodzynki miksujemy w rozdrabniaczu. Masę podsmażamy na patelni z powłoką nieprzywierającą przez ok. 5 minut, aż nieco odparuje.
3.ŁĄCZYMY MASĘ Z SUSZONYCH:
OWOCÓW Z ORZECHAMI I SŁONECZNIKIEM: Do masy z suszonych owoców dodajemy podprażone orzechy i słonecznik. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (masa powinna być na tyle zimna, by dało się ją formować dłońmi).
4.FORMUJEMY ROLADĘ:
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia o długości ok. 30 cm. Na jeden z arkuszy wykładamy masę bakaliową i formujemy roladę o długości ok. 30 cm. Na drugi kawałek papieru do pieczenia wysypujemy wiórki kokosowe. Roladę delikatnie przenosimy na arkusz z wiórkami i ją w nich obtaczamy.
5.CHŁODZIMY ROLADĘ:
Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie ją wyjmujemy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm.
Rolada bakaliowa

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPRAŻAMY ORZECHY I SŁONECZNIK

Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno siekamy i podprażamy ze słonecznikiem, cynamonem i szczyptą soli na suchej patelni.

2

PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE

Figi, morele, żurawiny i rodzynki miksujemy w rozdrabniaczu. Masę podsmażamy na patelni z powłoką nieprzywierającą przez ok. 5 minut, aż nieco odparuje.

3

ŁĄCZYMY MASĘ Z SUSZONYCH

OWOCÓW Z ORZECHAMI I SŁONECZNIKIEM: Do masy z suszonych owoców dodajemy podprażone orzechy i słonecznik. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (masa powinna być na tyle zimna, by dało się ją formować dłońmi).

4

FORMUJEMY ROLADĘ

Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia o długości ok. 30 cm. Na jeden z arkuszy wykładamy masę bakaliową i formujemy roladę o długości ok. 30 cm. Na drugi kawałek papieru do pieczenia wysypujemy wiórki kokosowe. Roladę delikatnie przenosimy na arkusz z wiórkami i ją w nich obtaczamy.

5

CHŁODZIMY ROLADĘ

Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie ją wyjmujemy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1913 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

191,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy