przepis-na-kobiete.pl

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem

Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 150 g
mleko bez laktozy - 150 ml
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
woda - 150 ml
zioła prowansalskie - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
pesto - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
łosoś filet, bez skóry - 250 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser brie - 50 g
lazur błękitny - 100 g
sól - 1 szczypta
pistacje - 20 g
ser kozi - 100 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE:
Mąkę łączymy w misce z mlekiem, wodą i jajkiem. Dodajemy sól, paprykę i zioła prowansalskie i mieszamy składniki trzepaczką.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek posiekany w plasterki delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, czerwone pesto i sery pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.
3.SMAŻYMY NALEŚNIKI I PODAJEMY SPAGHETTI:
Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy lekko ostygną, zwijamy je w rulon i cienko kroimy w krążki.
Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE

Mąkę łączymy w misce z mlekiem, wodą i jajkiem. Dodajemy sól, paprykę i zioła prowansalskie i mieszamy składniki trzepaczką.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek posiekany w plasterki delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, czerwone pesto i sery pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.

3

SMAŻYMY NALEŚNIKI I PODAJEMY SPAGHETTI

Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy lekko ostygną, zwijamy je w rulon i cienko kroimy w krążki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2931,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

732,8 kcal

🥑

Tłuszcz

44,9 g

🌾

Węglowodany

44,2 g

🥬

Błonnik

39,2 g

💪

Białko

39,2 g

Podobne przepisy

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl