przepis-na-kobiete.pl

Ciasto Fale Dunaju • przepis • składniki • przygotowanie

Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Ciasto Fale Dunaju

Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
270 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 375 g
cukier puder - 70 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada gorzka - 200 g
jajko - 8 szt.
kakao - 40 g
masło - 15 g
mleko - 600 ml
proszek do pieczenia - 30 g
sól - 1 szczypta
wiśnia - 720 g
budyń waniliowy - 60 g
olej kokosowy - 25 g
mąka pszenna - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY CIASTO:
Wiśnie dokładnie odsączamy. 325 g miękkiego masła mieszamy z 325 g cukru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy pojedynczo jaja, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy z 50 ml mleka. Połowę ciasta przekładamy do natłuszczonej prostokątnej formy do pieczenia. Kakao i pozostałe 50 ml mleka dodajemy do pozostałego ciasta i mieszamy, rozsmarowujemy na jasnym cieście. Rozkładamy równomiernie wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 35-40 minut.
2.GOTUJEMY BUDYŃ:
Budyń waniliowy łączymy z pozostałym cukrem i 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy budyń i ponownie zagotowujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.
3.PRZYGOTOWUJEMY MAŚLANY KREM:
Pozostałe masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy zimny budyń i mieszamy. Maślany krem rozsmarowujemy na cieście i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
4.DEKORUJEMY CIASTO:
Czekoladę siekamy i roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez ok. 20 minut. Ostrożnie przekładamy na ciasto, robiąc fale skrobką do ciasta. Ponownie wkładamy na ok. 30 minut do lodówki do stężenia. Fale Dunaju podajemy pokrojone na kawałki.
Ciasto Fale Dunaju

Czas przygotowania

270 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 25

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY CIASTO

Wiśnie dokładnie odsączamy. 325 g miękkiego masła mieszamy z 325 g cukru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy pojedynczo jaja, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy z 50 ml mleka. Połowę ciasta przekładamy do natłuszczonej prostokątnej formy do pieczenia. Kakao i pozostałe 50 ml mleka dodajemy do pozostałego ciasta i mieszamy, rozsmarowujemy na jasnym cieście. Rozkładamy równomiernie wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 35-40 minut.

2

GOTUJEMY BUDYŃ

Budyń waniliowy łączymy z pozostałym cukrem i 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy budyń i ponownie zagotowujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.

3

PRZYGOTOWUJEMY MAŚLANY KREM

Pozostałe masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy zimny budyń i mieszamy. Maślany krem rozsmarowujemy na cieście i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

4

DEKORUJEMY CIASTO

Czekoladę siekamy i roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez ok. 20 minut. Ostrożnie przekładamy na ciasto, robiąc fale skrobką do ciasta. Ponownie wkładamy na ok. 30 minut do lodówki do stężenia. Fale Dunaju podajemy pokrojone na kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10822,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

432,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,8 g

🌾

Węglowodany

42,5 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy