przepis-na-kobiete.pl

Apple pie - amerykańska szarlotka • przepis • składniki • przygotowanie

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Apple pie - amerykańska szarlotka

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Czas przygotowania
255 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 150 ml
sól - 1 płaska łyżka
jabłko - 5 szt.
cukier - 85 g
cynamon - 1 szczypta
mąka pszenna - 40 g
masło - 25 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, a potem mieszamy.
2.DODAJEMY MASŁO:
Wyciągamy masło z zamrażalnika i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do misy i miksujemy, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
3.DODAJEMY WODĘ:
Do ciasta dodajemy zimną wodę i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
4.CHŁODZIMY CIASTO:
Z ciasta formujemy kulkę, którą potem rozpłaszczamy delikatnie i owijamy folią. Ciasto wkładamy do lodówki na 2,5 godziny. Na 30 minut przed końcem tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 210°C.
5.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Wyciągamy z nich gniazda nasienne i miąższ kroimy na cienkie plastry.
6.MIESZAMY JABŁKA Z MĄKĄ I INNYMI DODATKAMI:
Pokrojone jabłka wrzucamy do miski i mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem.
7.DZIELIMY CIASTO:
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie połówki. Jedną połowę rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Dociskamy palcami do formy, by cała była równo oblepiona ciastem.
8.DODAJEMY JABŁKA:
Na spodzie układamy jabłka.
9.PRZYKRYWAMY JABŁKA CIASTEM:
Drugą połówkę ciasta rozwałkowujemy na tę samą grubości, a potem kroimy je na paski, które układamy naprzemiennie na cieście, by utworzyć charakterystyczną kratkę. Pamiętamy o tym, aby dokładnie docisnąć brzegi ciasta. Wystające brzegi odcinamy.
10.SMARUJEMY CIASTO JAJKIEM:
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je trzepaczką, a potem smarujemy nim ciasto przy pomocy pędzelka.
11.PIECZEMY APPLE PIE:
Gotowe ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 190°C i przykrywamy ciasto folią aluminiową. Pieczemy przez 55 minut. Pod koniec ściągamy folię i podpiekamy jeszcze chwilę, aby ciasto się zarumieniło.
Apple pie - amerykańska szarlotka

Czas przygotowania

255 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, a potem mieszamy.

2

DODAJEMY MASŁO

Wyciągamy masło z zamrażalnika i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do misy i miksujemy, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.

3

DODAJEMY WODĘ

Do ciasta dodajemy zimną wodę i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

4

CHŁODZIMY CIASTO

Z ciasta formujemy kulkę, którą potem rozpłaszczamy delikatnie i owijamy folią. Ciasto wkładamy do lodówki na 2,5 godziny. Na 30 minut przed końcem tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 210°C.

5

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Wyciągamy z nich gniazda nasienne i miąższ kroimy na cienkie plastry.

6

MIESZAMY JABŁKA Z MĄKĄ I INNYMI DODATKAMI

Pokrojone jabłka wrzucamy do miski i mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem.

7

DZIELIMY CIASTO

Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie połówki. Jedną połowę rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Dociskamy palcami do formy, by cała była równo oblepiona ciastem.

8

DODAJEMY JABŁKA

Na spodzie układamy jabłka.

9

PRZYKRYWAMY JABŁKA CIASTEM

Drugą połówkę ciasta rozwałkowujemy na tę samą grubości, a potem kroimy je na paski, które układamy naprzemiennie na cieście, by utworzyć charakterystyczną kratkę. Pamiętamy o tym, aby dokładnie docisnąć brzegi ciasta. Wystające brzegi odcinamy.

10

SMARUJEMY CIASTO JAJKIEM

Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je trzepaczką, a potem smarujemy nim ciasto przy pomocy pędzelka.

11

PIECZEMY APPLE PIE

Gotowe ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 190°C i przykrywamy ciasto folią aluminiową. Pieczemy przez 55 minut. Pod koniec ściągamy folię i podpiekamy jeszcze chwilę, aby ciasto się zarumieniło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5476 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

782,3 kcal

🥑

Tłuszcz

45,8 g

🌾

Węglowodany

80,6 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy