przepis-na-kobiete.pl

Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy • przepis • składniki • przygotowanie

Skorzystaj z naszych porad i przygotuj idealne ciasto drożdżowe, które zasmakuje całej rodzinie.

Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy

Skorzystaj z naszych porad i przygotuj idealne ciasto drożdżowe, które zasmakuje całej rodzinie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 200 g
jajko - 3 szt.
masło - 150 g
mąka pszenna - 600 g
mleko - 300 ml
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 42 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małejmisce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Mleko łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy wmisce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.Miskęprzykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małejmisce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Mleko łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy wmisce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.Miskęprzykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4428,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

442,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

66,2 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy