przepis-na-kobiete.pl

Paska – babka ukraińska • przepis • składniki • przygotowanie

Paska to pyszna wielkanocna babka ukraińska. Pulchna i świeża, polana słodkim lukrem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie to ciasto szybciej z pomocą termorobota MC Smart.

Paska – babka ukraińska

Paska to pyszna wielkanocna babka ukraińska. Pulchna i świeża, polana słodkim lukrem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie to ciasto szybciej z pomocą termorobota MC Smart.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko - 250 g
szafran - 1 szczypta
żółtka jaj - 5 szt.
mąka pszenna typ 450 - 500 g
masło - 100 g
drożdże świeże - 25 g
sól - 1 szczypta
skórka z pomarańczy, tarta -
rodzynki - 80 g
cukier - 200 g
woda - 6 łyżek
żelatyna - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ:
Na pokrywie urządzenia ustawiamy szklaną miskę, do której odważamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szafran i trzy łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 30 -40 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, tworząc tzw. komin, aby babka mogła wyrosnąć wysoka.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Do misy termorobota MC Smart zakładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy miękkie masło i ucieramy składniki, korzystając zprogramu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Do składników dodajemy żółtka jaj oraz startą skórkę z pomarańczy i ponownie ucieramy, używającprogramu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Zgarniamy składniki z brzegów naczynia, usuwamy motylek. Dodajemy pozostałą mąkę oraz wyrośnięty zaczyn.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Całość wyrabiamy, korzystając zprogramu „ugniatanie – miękkie ciasto” / czas 4 minuty. Dodajemy odsączone rodzynki i ponawiamy ugniatanie przy tych samych ustawieniach. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy – nie powinno sięgać wyżej niż do połowy jej wysokości. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze raz na godzinę.
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
5.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER NA GORĄCO:
W małej misce rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na 5 minut.
6.DEKORUJEMY BABKĘ:
Babkę pokrywamy lekko wystudzonym lukrem i ozdabiamy według uznania np. pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
Paska – babka ukraińska

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ

Na pokrywie urządzenia ustawiamy szklaną miskę, do której odważamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szafran i trzy łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 30 -40 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, tworząc tzw. komin, aby babka mogła wyrosnąć wysoka.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Do misy termorobota MC Smart zakładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy miękkie masło i ucieramy składniki, korzystając zprogramu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Do składników dodajemy żółtka jaj oraz startą skórkę z pomarańczy i ponownie ucieramy, używającprogramu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Zgarniamy składniki z brzegów naczynia, usuwamy motylek. Dodajemy pozostałą mąkę oraz wyrośnięty zaczyn.

3

WYRABIAMY CIASTO

Całość wyrabiamy, korzystając zprogramu „ugniatanie – miękkie ciasto” / czas 4 minuty. Dodajemy odsączone rodzynki i ponawiamy ugniatanie przy tych samych ustawieniach. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy – nie powinno sięgać wyżej niż do połowy jej wysokości. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze raz na godzinę.

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

5

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER NA GORĄCO

W małej misce rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na 5 minut.

6

DEKORUJEMY BABKĘ

Babkę pokrywamy lekko wystudzonym lukrem i ozdabiamy według uznania np. pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4402,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

440,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

75,6 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy