przepis-na-kobiete.pl

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami

Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb tostowy - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 8 szt.
masło - 3 łyżki
rzeżucha - 10 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 2 łyżki
kawior z pstrąga - 4 łyżeczki
serek grani - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z RZEŻUCHY:
Rzeżuchę obcinamy i mieszamy z serkiem grani i śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.
2.GOTUJEMY JAJKA I SMAŻYMY CHLEB:
Jajka gotujemy na miękko. W międzyczasie każdą kromkę chleba kroimy na 4 paski i podsmażamy na gorącym maśle ok. 1 minuty z każdej strony.
3.NAKŁADAMY KREM NA JAJKA:
Jajka przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i przekładamy po 2 sztuki do szklanki. Lekko nacinamy, doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na nich krem z rzeżuchy. Dodajemy po 1 łyżeczce kawioru z pstrąga (opcjonalnie). Podajemy z tostowymi paluszkami.
Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z RZEŻUCHY

Rzeżuchę obcinamy i mieszamy z serkiem grani i śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.

2

GOTUJEMY JAJKA I SMAŻYMY CHLEB

Jajka gotujemy na miękko. W międzyczasie każdą kromkę chleba kroimy na 4 paski i podsmażamy na gorącym maśle ok. 1 minuty z każdej strony.

3

NAKŁADAMY KREM NA JAJKA

Jajka przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki i przekładamy po 2 sztuki do szklanki. Lekko nacinamy, doprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy na nich krem z rzeżuchy. Dodajemy po 1 łyżeczce kawioru z pstrąga (opcjonalnie). Podajemy z tostowymi paluszkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1374,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

14,2 g

🥬

Błonnik

21,7 g

💪

Białko

21,7 g

Podobne przepisy