przepis-na-kobiete.pl

Chaczapuri z serem i sosem adżika • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!

Chaczapuri z serem i sosem adżika

Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
masło - 50 g
mleko - 200 ml
drożdże świeże - 25 g
woda - 150 ml
jajko - 2 szt.
ser labneh - 200 g
ser feta - 200 g
mąka pszenna - 20 g
bazylia świeża - 5 g
szczypior cebuli - 6 g
mozzarella, tarta - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY I WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy, aż staną się płynne. W osobnej misce umieszczamy mąkę. Dodajemy sól, część mleka i wodę. Mieszamy.
2.FORMUJEMY CHACZAPURI:
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Na blacie oprószonym mąką rozgniatamy obie części ciasta, formujemy z nich placki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm.
3.FASZERUJEMY I PIECZEMY CHACZAPURI:
Do łódeczek wkładamy mozzarellę. Fetę i ser libański łączymy ze sobą w misce. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Masę serową przekładamy do łódeczek.
4.ZAPIEKAMY CHACZAPURI Z JAJKIEM:
W zapieczonym serowym farszu tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Brzegi ciasta posypujemy mozzarellą.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY CHACZAPURI:
Pieczoną paprykę łączymy w wysokim naczyniu z posiekaną papryczką pepperoni, czosnkiem i oliwą. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chaczapuri z serem i sosem adżika

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY I WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy, aż staną się płynne. W osobnej misce umieszczamy mąkę. Dodajemy sól, część mleka i wodę. Mieszamy.

2

FORMUJEMY CHACZAPURI

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Na blacie oprószonym mąką rozgniatamy obie części ciasta, formujemy z nich placki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm.

3

FASZERUJEMY I PIECZEMY CHACZAPURI

Do łódeczek wkładamy mozzarellę. Fetę i ser libański łączymy ze sobą w misce. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Masę serową przekładamy do łódeczek.

4

ZAPIEKAMY CHACZAPURI Z JAJKIEM

W zapieczonym serowym farszu tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Brzegi ciasta posypujemy mozzarellą.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY CHACZAPURI

Pieczoną paprykę łączymy w wysokim naczyniu z posiekaną papryczką pepperoni, czosnkiem i oliwą. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4440,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2220,1 kcal

🥑

Tłuszcz

106,8 g

🌾

Węglowodany

224,6 g

🥬

Błonnik

89,4 g

💪

Białko

89,4 g

Podobne przepisy