Uszka z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY CIEKŁE SKŁADNIKI
W misce połącz ze sobą wodę, olej i sól.
DODAJEMY MĄKĘ
Do płynów dodaj mąkę. Rób to powoli, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiaj ręką, aż nabierze elastyczności.
ODŁÓŻ CIASTO NA BOK
Ciasto zwiń w kulkę, a następnie przykryj folią aluminiową i odstaw na bok do odpoczęcia na 30 minut. Przejdź do przygotowywania farszu.
MOCZYMY GRZYBY
Grzyby wsyp do miski, a potem zalej je ciepłą wodą. Powinny moczyć się przez co najmniej 30 minut, a najlepiej całą noc. Po wymoczeniu opłucz je, odsącz i drobno posiekaj.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cebulę dokładnie obierz, a potem pokrój i podsmaż na maśle.
DODAJEMY GRZYBY
Do rumianej cebuli dodaj posiekane grzyby i smaż przez 5-6 minut, aby puściły wodę. Dopraw solą (2,5 g), pieprzem i majerankiem. Gotowy farsz odłóż na bok do wystygnięcia.
WYKRAWAMY PIEROŻKI Z CIASTA
Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką. Z ciasta wytnij małe krążki, a następnie na każdy z nich nałóż odrobinę chłodnego farszu.
SKLEJAMY USZKA
Ciasto złóż na pół, dokładnie sklej brzegi wzdłuż, a potem sklej ze sobą przeciwległe brzegi, tworząc kształt uszka.
GOTUJEMY PIEROŻKI
Wstaw wodę w garnku, posól ją (ok. 4 g), a gdy zacznie wrzeć, dodaj pierożki. Gotuj uszka przez 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnij uszka łyżką cedzakową i gotowe! Możesz zjeść je od razu np. ze śmietaną albo podać z barszczem. Takie uszka możesz także zamrozić i przechować do świąt.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1608,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
402,1 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
5,2 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Muffinki bananowo-czekoladowe
Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Spaghetti cake
Ugotowałeś za dużo makaronu? Zobacz, jak wykorzystać go ponownie i przygotować zapiekankę makaronową z oliwkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zakwas na żurek domowy
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Salsa z kiwi i mango
Nie masz pomysłu na dodatek do grillowanego mięsa lub ryby? Wypróbuj salsę owocową z dodatkiem pikantnych przypraw.