przepis-na-kobiete.pl

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie

Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
trybula - 15 g
wino białe - 300 ml
szparagi białe - 1 kg
polędwica wieprzowa - 500 g
ryż długoziarnisty - 200 g
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY POLĘDWICĘ:
Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut, kilkakrotnie przy tym obracając.
2.GOTUJEMY SZPARAGI Z WINEM I ŚMIETANKĄ:
W międzyczasie szparagi obieramy, końcówki obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3 cm. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy szparagi. Podlewamy winem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut.
3.DO RYŻU DODAJEMY TRYBULĘ:
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trybulę drobno siekamy. Sos ze szparagów w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Trybulę i pozostałe masło dodajemy do ryżu i mieszamy, nakładamy do małych miseczek i wykładamy na talerz. Polędwicę kroimy, układamy ze szparagami w śmietanie.
Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY POLĘDWICĘ

Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut, kilkakrotnie przy tym obracając.

2

GOTUJEMY SZPARAGI Z WINEM I ŚMIETANKĄ

W międzyczasie szparagi obieramy, końcówki obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3 cm. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy szparagi. Podlewamy winem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut.

3

DO RYŻU DODAJEMY TRYBULĘ

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trybulę drobno siekamy. Sos ze szparagów w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Trybulę i pozostałe masło dodajemy do ryżu i mieszamy, nakładamy do małych miseczek i wykładamy na talerz. Polędwicę kroimy, układamy ze szparagami w śmietanie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2637,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

659,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,5 g

🌾

Węglowodany

45,5 g

🥬

Błonnik

31,6 g

💪

Białko

31,6 g

Podobne przepisy