przepis-na-kobiete.pl

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową

Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 510 g
mleko - 575 ml
olej - 70 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wanilia - 6 g
syrop klonowy - 200 ml
jajko - 4 szt.
czekolada deserowa - 100 g
masło - 1 łyżka
śmietana 30% - 400 ml
banan - 2 szt.
wafelki w czekoladzie - 50 g
truskawka - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY LODY WANILIOWE:
Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii. Żółtka ubijamy w naczyniu robota. Gorący syrop stopniowo i powoli dodajemy do żółtek, cały czas je ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES:
Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES:
Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło, mieszamy i zdejmujemy polewę z ognia, by lekko przestygła.
5.ZWIJAMY BUBBLE WAFFLES I WYPEŁNIAMY JE DODATKAMI:
Wystudzone bubble waffles ciasno zwijamy w rożki. Do każdego rożka wykładamy za pomocą gałkownicy po 2 porcje lodów.
Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY LODY WANILIOWE

Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii. Żółtka ubijamy w naczyniu robota. Gorący syrop stopniowo i powoli dodajemy do żółtek, cały czas je ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES

Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES

Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło, mieszamy i zdejmujemy polewę z ognia, by lekko przestygła.

5

ZWIJAMY BUBBLE WAFFLES I WYPEŁNIAMY JE DODATKAMI

Wystudzone bubble waffles ciasno zwijamy w rożki. Do każdego rożka wykładamy za pomocą gałkownicy po 2 porcje lodów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6009,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1502,3 kcal

🥑

Tłuszcz

68,8 g

🌾

Węglowodany

191,5 g

🥬

Błonnik

33,0 g

💪

Białko

33,0 g

Podobne przepisy

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl