przepis-na-kobiete.pl

Biskwity z kremem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Biskwity z kremem i owocami

Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier - 1 łyżka
mąka pszenna - 2 łyżki
śmietana 36% - 200 g
ser mascarpone - 250 g
cukier puder - 2 łyżki
malina - 50 g
borówki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i cały czas ubijając, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę.
2.PIECZEMY BISKWITY:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki wykładamy placki o średnicy ok. 10-12 cm. Biskwity pieczemy przez ok. 9-10 minut. Od razu po wyjęciu składamy je delikatnie na pół i zostawiamy na blasze do ostygnięcia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
W misce umieszczamy śmietanę, mascarpone i cukier puder. Krem miksujemy, aż składniki dobrze się połączą, a masa będzie gładka.
4.PODAJEMY BISKWITY:
Wystudzone ciastka napełniamy po brzegi kremem i dekorujemy świeżymi owocami.
Biskwity z kremem i owocami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i cały czas ubijając, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę.

2

PIECZEMY BISKWITY

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki wykładamy placki o średnicy ok. 10-12 cm. Biskwity pieczemy przez ok. 9-10 minut. Od razu po wyjęciu składamy je delikatnie na pół i zostawiamy na blasze do ostygnięcia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

W misce umieszczamy śmietanę, mascarpone i cukier puder. Krem miksujemy, aż składniki dobrze się połączą, a masa będzie gładka.

4

PODAJEMY BISKWITY

Wystudzone ciastka napełniamy po brzegi kremem i dekorujemy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1900,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

633,5 kcal

🥑

Tłuszcz

56,4 g

🌾

Węglowodany

21,9 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy