przepis-na-kobiete.pl

Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!

Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe

Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 450 - 450 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,3 łyżeczki
maślanka - 230 ml
kiełbasa biała - 400 g
mleko 3,2% - 600 ml
mąka pszenna - 60 g
masło - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy.
2.DODAJEMY MASŁO:
Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Mieszamy, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki.
3.DODAJEMY MAŚLANKĘ:
Do ciasta wlewamy maślankę i zagniatamy ciasto.
4.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Podsypujemy delikatnie blat mąką i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkowujemy je na ok. 3-centymetrowy placek.
5.WYCINAMY BUŁECZKI:
Szklanką wycinamy krążki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6.PIECZEMY BUŁECZKI:
Blachę z bułeczkami wsuwamy do pieca i pieczemy przez 15 minut, aż staną się puszyste.
7.PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ:
Na patelni rozpuszczamy masło. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na rozgrzane masło. Smażymy do momentu, w którym zacznie robić się rumiana. Usmażoną kiełbasę odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
8.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SOSU:
Na tej samej patelni podsmażamy mąkę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zrobi się jasnobrązowa, dodajemy powoli mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
9.DODAJEMY KIEŁBASĘ DO SOSU:
Do sosu dodajemy podsmażoną kiełbasę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
10.WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA:
Wyciągamy blachę z bułeczkami z pieca i studzimy je.
11.PODAJEMY BISCUITS AND GRAVY:
Gdy bułeczki lekko przestygną, przekładamy je na talerz i polewamy obficie sosem. Pyszne amerykańskie danie jest gotowe!
Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy.

2

DODAJEMY MASŁO

Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Mieszamy, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki.

3

DODAJEMY MAŚLANKĘ

Do ciasta wlewamy maślankę i zagniatamy ciasto.

4

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Podsypujemy delikatnie blat mąką i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkowujemy je na ok. 3-centymetrowy placek.

5

WYCINAMY BUŁECZKI

Szklanką wycinamy krążki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6

PIECZEMY BUŁECZKI

Blachę z bułeczkami wsuwamy do pieca i pieczemy przez 15 minut, aż staną się puszyste.

7

PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ

Na patelni rozpuszczamy masło. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na rozgrzane masło. Smażymy do momentu, w którym zacznie robić się rumiana. Usmażoną kiełbasę odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

8

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SOSU

Na tej samej patelni podsmażamy mąkę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zrobi się jasnobrązowa, dodajemy powoli mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem.

9

DODAJEMY KIEŁBASĘ DO SOSU

Do sosu dodajemy podsmażoną kiełbasę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

10

WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA

Wyciągamy blachę z bułeczkami z pieca i studzimy je.

11

PODAJEMY BISCUITS AND GRAVY

Gdy bułeczki lekko przestygną, przekładamy je na talerz i polewamy obficie sosem. Pyszne amerykańskie danie jest gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5477,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1369,4 kcal

🥑

Tłuszcz

91,6 g

🌾

Węglowodany

108 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

30 g

Podobne przepisy