przepis-na-kobiete.pl

Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne i pełne wyjątkowego sera limburger – właśnie takie są te bułeczki inspirowane kuchnią alpejską. Przygotuj je przy następnej okazji i ciesz się pysznym śniadaniem lub kolacją.

Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger

Aromatyczne i pełne wyjątkowego sera limburger – właśnie takie są te bułeczki inspirowane kuchnią alpejską. Przygotuj je przy następnej okazji i ciesz się pysznym śniadaniem lub kolacją.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka bawarska - 2 szt.
ser limburger - 200 g
natka pietruszki - 2 łyżki
szczypiorek - 2 łyżki
czosnek główka - 1 ząbek
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Bułki nacinamy od góry tak, aby na każdej powstało 6-8 trójkątów. Ser limburger kroimy w plasterki. Natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek drobno siekamy.
2.SMARUJEMY PLASTERKI SERA OLIWĄ:
Do miseczki dodajemy oliwę, posiekane zioła i czosnek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy jedną stronę każdego plasterka sera.
3.ZAPIEKAMY BUŁKI:
Doprawione plastry sera wkładamy w nacięcia w bułkach. Tak przygotowane pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Bułki nacinamy od góry tak, aby na każdej powstało 6-8 trójkątów. Ser limburger kroimy w plasterki. Natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek drobno siekamy.

2

SMARUJEMY PLASTERKI SERA OLIWĄ

Do miseczki dodajemy oliwę, posiekane zioła i czosnek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy jedną stronę każdego plasterka sera.

3

ZAPIEKAMY BUŁKI

Doprawione plastry sera wkładamy w nacięcia w bułkach. Tak przygotowane pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1072 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

536 kcal

🥑

Tłuszcz

33,6 g

🌾

Węglowodany

30,4 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

26,9 g

Podobne przepisy