przepis-na-kobiete.pl

Biscotti z migdałami i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Biscotti z migdałami i orzechami

Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 140 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
jajko - 4 szt.
masło - 75 g
mąka pszenna - 320 g
migdały - 60 g
orzech laskowy - 20 g
pistacje - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Masło ucieramy w mikserze wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż będzie puszyste. Do masy dodajemy stopniowo (po jednym) 3 jajka, cały czas miksując. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy do pozostałej masy i miksujemy.
2.DODAJEMY ORZECHY I MIGDAŁY:
Orzechy laskowe i migdały siekamy. Do gotowego ciasta wsypujemy posiekane orzechy, migdały i całe pistacje, wszystko delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
3.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CHLEBEK:
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy chlebek o długości ok. 25 cm i wysokości ok. 3 cm. Tak przygotowany chlebek smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 35 minut. Chlebek wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BISCOTTI:
Następnie, najlepiej za pomocą noża z ząbkami, kroimy go na równe kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Kromki przenosimy z powrotem na blaszkę. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C i pieczemy biscotti przez ok. 12 minut. Ciastka wyjmujemy, ostrożnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 12 minut. Po tym czasie biscotti wyjmujemy z pieca i studzimy.
Biscotti z migdałami i orzechami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Masło ucieramy w mikserze wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż będzie puszyste. Do masy dodajemy stopniowo (po jednym) 3 jajka, cały czas miksując. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy do pozostałej masy i miksujemy.

2

DODAJEMY ORZECHY I MIGDAŁY

Orzechy laskowe i migdały siekamy. Do gotowego ciasta wsypujemy posiekane orzechy, migdały i całe pistacje, wszystko delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.

3

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY CHLEBEK

Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy chlebek o długości ok. 25 cm i wysokości ok. 3 cm. Tak przygotowany chlebek smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 35 minut. Chlebek wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BISCOTTI

Następnie, najlepiej za pomocą noża z ząbkami, kroimy go na równe kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Kromki przenosimy z powrotem na blaszkę. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C i pieczemy biscotti przez ok. 12 minut. Ciastka wyjmujemy, ostrożnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 12 minut. Po tym czasie biscotti wyjmujemy z pieca i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3193,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1064,5 kcal

🥑

Tłuszcz

47,5 g

🌾

Węglowodany

136,3 g

🥬

Błonnik

27,7 g

💪

Białko

27,7 g

Podobne przepisy

Biscotti z migdałami i orzechami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl