przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na pożywny i pyszny obiad? Wypróbuj przepis Kingi na makaronową sałatkę z fasolką, szpinakiem i wędzonym na gorąco łososiem, polaną kaparowym dressingiem.

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem

Pomysł na pożywny i pyszny obiad? Wypróbuj przepis Kingi na makaronową sałatkę z fasolką, szpinakiem i wędzonym na gorąco łososiem, polaną kaparowym dressingiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron penne pełnoziarnisty - 100 g
fasola szparagowa zielona - 150 g
łosoś wędzony na gorąco - 100 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
Szpinak Baby - 2 garście
świeży koperek - 1 łyżka
sól -
kapar - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
woda - 2 łyżki
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
blender Sposób przygotowania
2.GOTOWANIE MAKARONU MAKARON PEŁNOZIARNISTY:
GOTUJEMY AL DENTE WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU, NASTĘPNIE ODCEDZAMY I STUDZIMY.
3.GOTOWANIE FASOLKI FASOLKĘ SZPARAGOWĄ:
oczyszczamy i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie przez około 6-8 minut, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna.
4.
Przelewamy zimną wodą, by zachowała kolor.
5.PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW CZERWONĄ CEBULĘ:
kroimy w cienkie piórka, koperek siekamy, a łososia dzielimy na kawałki.
6.PRZYGOTOWANIE DRESSINGU W BLENDERZE:
miksujemy kapary z oliwą, musztardą Dijon, sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania gładkiej emulsji.
7.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
8.PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W DUŻEJ:
misce łączymy makaron, fasolkę szparagową, cebulę, łososia i szpinak baby.
9.
Dodajemy dressing i delikatnie wszystko mieszamy.
10.
Na koniec sałatkę posypujemy koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

blender Sposób przygotowania

2

GOTOWANIE MAKARONU MAKARON PEŁNOZIARNISTY

GOTUJEMY AL DENTE WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU, NASTĘPNIE ODCEDZAMY I STUDZIMY.

3

GOTOWANIE FASOLKI FASOLKĘ SZPARAGOWĄ

oczyszczamy i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie przez około 6-8 minut, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna.

4

Przelewamy zimną wodą, by zachowała kolor.

5

PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW CZERWONĄ CEBULĘ

kroimy w cienkie piórka, koperek siekamy, a łososia dzielimy na kawałki.

6

PRZYGOTOWANIE DRESSINGU W BLENDERZE

miksujemy kapary z oliwą, musztardą Dijon, sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania gładkiej emulsji.

7

Doprawiamy do smaku pieprzem.

8

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W DUŻEJ

misce łączymy makaron, fasolkę szparagową, cebulę, łososia i szpinak baby.

9

Dodajemy dressing i delikatnie wszystko mieszamy.

10

Na koniec sałatkę posypujemy koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

730,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

365,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

38,9 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

19,3 g

Podobne przepisy

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl