Ciasto czekoladowo-dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy na jednolitą masę purée z dyni, jajka, oliwę, 30 ml mleka, syrop klonowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do drugiej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon.
ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Suchą mieszankę dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Połowę ciasta dyniowego przelewamy do przygotowanej foremki.
DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ
Do reszty ciasta dodajemy kakao oraz pozostałe 30 ml mleka i całość mieszamy. Następnie dodajemy 100 g posiekanej w kosteczkę czekolady i ponownie mieszamy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po pierwszej warstwie.
MIESZAMY MASY ZE SOBĄ
Za pomocą widelca, delikatnie go wbijając w ciasto i wyciągając ku górze, mieszamy obie masy, aby powstał charakterystyczny marmurek. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą czekoladą.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut lub do momentu suchego patyczka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3020 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
377,5 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlet w piwnej marynacie
Przygotowany w piwnej marynacie schab skusi swym wyjątkowym aromatem oraz kruchością niejednego fana grillowania!

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.