przepis-na-kobiete.pl

Szakszuka z chorizo i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.

Szakszuka z chorizo i oliwkami

Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 3 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
chorizo - 150 g
kumin - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
oliwki zielone - 50 g
bazylia świeża - 8 liści
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PARZYMY I OBIERAMY POMIDORY:
Z pomidorów wycinamy szypułki, delikatnie nacinamy skórkę, a następnie parzymy je we wrzącej wodzie ok. 10-15 sekund. Sparzone pomidory przekładamy do miski z lodowatą wodą i obieramy ze skórki.
2.KROIMY SKŁADNIKI SZAKSZUKI:
Obrane pomidory kroimy w średnią kostkę (o wymiarach ok. 1,5 x 1,5 cm), cebulę w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. Chorizo (100 g) kroimy w półplasterki.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI SZAKSZUKI:
Cebulę i czosnek smażymy powoli na patelni na oleju, którego nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem. Smażenie zaczynamy od chłodnej patelni, by kontrolować poziom wysmażenia składników – cebula i czosnek powinny pozostać niezarumienione. Całość doprawiamy pieprzem.
4.GOTUJEMY SOS POMIDOROWY:
Dodajemy pomidory. Doprawiamy kuminem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zawartość patelni zgęstnieje. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i delikatnie odparowujemy płyn i zmniejszamy ogień.
5.SADZIMY JAJKA:
Odsuwamy pomidorowy sos, robiąc miejsce na jajka i wbijamy je na patelnię. Przykrywamy patelnię i podgrzewamy ok. 5-6 minut, aż białko zetnie się całkowicie, a żółtko pozostanie lekko płynne.
6.PODAJEMY SZAKSZUKĘ:
Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, kiełbasą chorizo (50 g) pokrojoną w plastry i oliwkami.
Szakszuka z chorizo i oliwkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PARZYMY I OBIERAMY POMIDORY

Z pomidorów wycinamy szypułki, delikatnie nacinamy skórkę, a następnie parzymy je we wrzącej wodzie ok. 10-15 sekund. Sparzone pomidory przekładamy do miski z lodowatą wodą i obieramy ze skórki.

2

KROIMY SKŁADNIKI SZAKSZUKI

Obrane pomidory kroimy w średnią kostkę (o wymiarach ok. 1,5 x 1,5 cm), cebulę w grubą kostkę, a czosnek w plasterki. Chorizo (100 g) kroimy w półplasterki.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI SZAKSZUKI

Cebulę i czosnek smażymy powoli na patelni na oleju, którego nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem. Smażenie zaczynamy od chłodnej patelni, by kontrolować poziom wysmażenia składników – cebula i czosnek powinny pozostać niezarumienione. Całość doprawiamy pieprzem.

4

GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Dodajemy pomidory. Doprawiamy kuminem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zawartość patelni zgęstnieje. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i delikatnie odparowujemy płyn i zmniejszamy ogień.

5

SADZIMY JAJKA

Odsuwamy pomidorowy sos, robiąc miejsce na jajka i wbijamy je na patelnię. Przykrywamy patelnię i podgrzewamy ok. 5-6 minut, aż białko zetnie się całkowicie, a żółtko pozostanie lekko płynne.

6

PODAJEMY SZAKSZUKĘ

Szakszukę dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, kiełbasą chorizo (50 g) pokrojoną w plastry i oliwkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1373,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

686,7 kcal

🥑

Tłuszcz

52,3 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

34,9 g

Podobne przepisy