przepis-na-kobiete.pl

Arbuziaki z galaretki • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Arbuziaki z galaretki

Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

galaretka agrestowa - 150 g
galaretka truskawkowa - 75 g
woda - 850 ml
śmietanka 30% - 200 ml
czekolada mleczna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI:
Do dwóch miseczek wsypujemy galaretkę agrestową, a do trzeciej truskawkową. Jedną z galaretek agrestowych zalewamy 200 ml ciepłej, przegotowanej wody (temp. ok. 60°C), drugą 300 ml, a galaretkę truskawkową 350 ml. Każdą dokładnie mieszamy. Do galaretki agrestowej z 200 ml wody dodajemy śmietankę, również dokładnie mieszamy. Wszystkie galaretki odstawiamy do przestygnięcia.
2.TWORZYMY WARSTWY Z GALARETEK:
Szklane naczynie wykładamy folią spożywczą. Na dno wlewamy połowę lekko tężejącej galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężały spód wylewamy połowę galaretki agrestowej wymieszanej ze śmietanką i również przekładamy do lodówki. Po stężeniu tej warstwy wlewamy do naczynia całą galaretkę truskawkową, którą także schładzamy. Kolejno wlewamy drugą połowę galaretki agrestowej ze śmietanką, pozwalamy jej stężeć i na koniec do naczynia przelewamy pozostałą galaretkę agrestową.
3.KROIMY MASĘ GALARETKOWĄ:
Gotową galaretkę delikatnie wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy folię. Kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 cm, a następnie z każdego plastra wycinamy trójkąty przypominające kawałki arbuza. Każdy z trójkątów nadziewamy na wykałaczkę lub patyczek.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY:
Czekoladę roztapiamy i rysujemy nią kropki imitujące pestki arbuza. Deser podajemy od razu.
Arbuziaki z galaretki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI

Do dwóch miseczek wsypujemy galaretkę agrestową, a do trzeciej truskawkową. Jedną z galaretek agrestowych zalewamy 200 ml ciepłej, przegotowanej wody (temp. ok. 60°C), drugą 300 ml, a galaretkę truskawkową 350 ml. Każdą dokładnie mieszamy. Do galaretki agrestowej z 200 ml wody dodajemy śmietankę, również dokładnie mieszamy. Wszystkie galaretki odstawiamy do przestygnięcia.

2

TWORZYMY WARSTWY Z GALARETEK

Szklane naczynie wykładamy folią spożywczą. Na dno wlewamy połowę lekko tężejącej galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężały spód wylewamy połowę galaretki agrestowej wymieszanej ze śmietanką i również przekładamy do lodówki. Po stężeniu tej warstwy wlewamy do naczynia całą galaretkę truskawkową, którą także schładzamy. Kolejno wlewamy drugą połowę galaretki agrestowej ze śmietanką, pozwalamy jej stężeć i na koniec do naczynia przelewamy pozostałą galaretkę agrestową.

3

KROIMY MASĘ GALARETKOWĄ

Gotową galaretkę delikatnie wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy folię. Kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 cm, a następnie z każdego plastra wycinamy trójkąty przypominające kawałki arbuza. Każdy z trójkątów nadziewamy na wykałaczkę lub patyczek.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY

Czekoladę roztapiamy i rysujemy nią kropki imitujące pestki arbuza. Deser podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

223,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

55,8 kcal

🥑

Tłuszcz

1,6 g

🌾

Węglowodany

9,1 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

1,2 g

Podobne przepisy

Arbuziaki z galaretki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl