Zbliżają się święta Wielkanocne, a to oznacza, że w wielu domach rozpoczną się przygotowania do uroczystej, rodzinnej wieczerzy. Jednak jak ugościć wszystkich gości, gdy niektórzy przestrzegają diet roślinnych, bezglutenowych czy beznabiałowych? Nie martw się, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych pomysłów. Dzięki nim przygotowanie wielkanocnego menu, które zadowoli każdego, będzie łatwiejsze niż przypuszczasz.
Wielkanocna dieta bezglutenowa
Przygotowanie wielkanocnych potraw bez glutenu nie musi wcale być większym wyzwaniem. Wystarczy nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy, zastępując zwykłe składniki produktami bezglutenowymi. Na przykład zamiast kilku ciast, jedno możesz upiec w wersji bezglutenowej.
Dobrym pomysłem jest również spróbowanie bezglutenowego żurku. Aby go przygotować, wystarczy zrobić zakwas z bezglutenowej mąki ryżowej, liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku i majeranku. Następnie ugotuj żurek tak, jak zwykle.
Nie może też zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. W tym roku spróbuj ją upiec jako ciasto bezglutenowe. Wystarczy połączyć masło, jajka, wanilię, gorzką czekoladę, zmielone migdały i orzechy laskowe oraz proszek do pieczenia. Pyszne!
Gościom na diecie bezglutenowej możesz również podać jajka faszerowane pastą z żółtek, szczypiorku i majonezu lub pastą groszkowo-majonezową. Nie zapomnij też o pieczonej szynce, rostbefie, schabiku w sosie chrzanowym oraz sałatkach, takich jak chrzanowa z białą kiełbasą.
Wegańskie przepisy na Wielkanoc
Co przygotować dla wegan? Wspaniałym pomysłem jest tradycyjna sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem przygotowanym ze zmielonych orzechów, oleju roślinnego, musztardy, soku z cytryny i przypraw. Możesz też zrobić ją w dwóch wersjach – z tradycyjnym i wegańskim majonezem.
- Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą, weganom na pewno zasmakuje żurek z grzybami na wywarze z warzyw i suszonych grzybów.
- Na wielkanocnym stole hitem może być także wegański pasztet z selera z kaszą jaglaną, imbirem i ulubionymi przyprawami.
- Miłośnicy roślinnej kuchni będą zachwyceni wegańską pastą jajeczną przygotowaną z tofu, majonezu, musztardy i kurkumy.
Pyszną przekąską lub deserem będzie puszysty drożdżowy wypiek – wegańska babka z dodatkiem skórki cytrusowej.
Czytaj więcej: Nie możesz przegapić tych 5 potraw na wigilijnym stole
Wielkanoc bez nabiału
Miłośnicy sernika będą zachwyceni jego wersją bez nabiału. Podstawą jest tutaj kasza jaglana, która w połączeniu z mlekiem roślinnym, orzechami, cukrem, wanilią i sokiem z cytryny tworzy pyszną, roślinną masę.
Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć mazurka. W tym roku możesz przygotować go bez mąki i nabiału – ze spodu z daktyli i kakao oraz masy z migdałów i oleju kokosowego. Całość udekoruj bakaliami.
Przygotowanie dań dla osób na dietach roślinnych, bezglutenowych czy beznabiałowych wcale nie musi być trudne. Wystarczy nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby odkryć nowe, pyszne smaki, którymi zachwycą się wszyscy goście.