Niezwykłe przyjęcie wielkanocne? Podpowiadamy, jak ugościć wszystkich!

Niezwykłe przyjęcie wielkanocne? Podpowiadamy, jak ugościć wszystkich!
Autor Jakub Kubiak
Jakub Kubiak10.05.2024 | 3 min.

Zbliżają się święta Wielkanocne, a to oznacza, że w wielu domach rozpoczną się przygotowania do uroczystej, rodzinnej wieczerzy. Jednak jak ugościć wszystkich gości, gdy niektórzy przestrzegają diet roślinnych, bezglutenowych czy beznabiałowych? Nie martw się, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych pomysłów. Dzięki nim przygotowanie wielkanocnego menu, które zadowoli każdego, będzie łatwiejsze niż przypuszczasz.

Wielkanocna dieta bezglutenowa

Przygotowanie wielkanocnych potraw bez glutenu nie musi wcale być większym wyzwaniem. Wystarczy nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy, zastępując zwykłe składniki produktami bezglutenowymi. Na przykład zamiast kilku ciast, jedno możesz upiec w wersji bezglutenowej.

Dobrym pomysłem jest również spróbowanie bezglutenowego żurku. Aby go przygotować, wystarczy zrobić zakwas z bezglutenowej mąki ryżowej, liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku i majeranku. Następnie ugotuj żurek tak, jak zwykle.

Nie może też zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. W tym roku spróbuj ją upiec jako ciasto bezglutenowe. Wystarczy połączyć masło, jajka, wanilię, gorzką czekoladę, zmielone migdały i orzechy laskowe oraz proszek do pieczenia. Pyszne!

Gościom na diecie bezglutenowej możesz również podać jajka faszerowane pastą z żółtek, szczypiorku i majonezu lub pastą groszkowo-majonezową. Nie zapomnij też o pieczonej szynce, rostbefie, schabiku w sosie chrzanowym oraz sałatkach, takich jak chrzanowa z białą kiełbasą.

Wegańskie przepisy na Wielkanoc

Co przygotować dla wegan? Wspaniałym pomysłem jest tradycyjna sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem przygotowanym ze zmielonych orzechów, oleju roślinnego, musztardy, soku z cytryny i przypraw. Możesz też zrobić ją w dwóch wersjach – z tradycyjnym i wegańskim majonezem.

  • Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą, weganom na pewno zasmakuje żurek z grzybami na wywarze z warzyw i suszonych grzybów.
  • Na wielkanocnym stole hitem może być także wegański pasztet z selera z kaszą jaglaną, imbirem i ulubionymi przyprawami.
  • Miłośnicy roślinnej kuchni będą zachwyceni wegańską pastą jajeczną przygotowaną z tofu, majonezu, musztardy i kurkumy.

Pyszną przekąską lub deserem będzie puszysty drożdżowy wypiek – wegańska babka z dodatkiem skórki cytrusowej.

Czytaj więcej: Nie możesz przegapić tych 5 potraw na wigilijnym stole

Wielkanoc bez nabiału

Zdjęcie Niezwykłe przyjęcie wielkanocne? Podpowiadamy, jak ugościć wszystkich!

Miłośnicy sernika będą zachwyceni jego wersją bez nabiału. Podstawą jest tutaj kasza jaglana, która w połączeniu z mlekiem roślinnym, orzechami, cukrem, wanilią i sokiem z cytryny tworzy pyszną, roślinną masę.

Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć mazurka. W tym roku możesz przygotować go bez mąki i nabiału – ze spodu z daktyli i kakao oraz masy z migdałów i oleju kokosowego. Całość udekoruj bakaliami.

Przygotowanie dań dla osób na dietach roślinnych, bezglutenowych czy beznabiałowych wcale nie musi być trudne. Wystarczy nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby odkryć nowe, pyszne smaki, którymi zachwycą się wszyscy goście.

Najczęściej zadawane pytania

Zamiast tradycyjnego żurku z kiełbasą, weganie mogą cieszyć się żurkiem z grzybami. Przygotuj go na bazie wywaru z warzyw i suszonych grzybów namoczonych wcześniej przez noc. Następnie dodaj zakwas żurkowy (może być bezglutenowy) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Żurek możesz wzbogacić dodatkiem chrzanu.

Aby przygotować sernik bez sera i glutenu, bazą będzie kasza jaglana. Ugotowaną kaszę na mleku roślinnym zblenduj z orzechami, cukrem lub ksylitolem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Całość przełóż do tortownicy. Opcjonalnie możesz polać sernik rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Wegański majonez przygotujesz ze zmielonych orzechów, oleju roślinnego, musztardy, soku z cytryny i przypraw. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką masę. Taki wegański majonez sprawdzi się świetnie w sałatkach jarzynowych, pastach kanapkowych czy jako baza do sosów.

W wypiekach wegańskich jajka możesz zastąpić mlekiem roślinnym, np. sojowym, owsianym lub kokosowym. Innym rozwiązaniem jest użycie płynnego oleju, np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Świetnym zamiennikiem jajek są też namoczone nasiona lnu lub zmielone orzechy.

Bezglutenową babkę możesz upiec z mąki ryżowej lub mieszanki mąk bezglutenowych. Zamiast tłuszczu użyj oleju roślinnego, a jajka zastąp aquafabą lub mlekiem roślinnym. Dopraw bakaliami, orzechami lub kakao. Piecz tak, jak zwykłą babkę, ale nieco dłużej, aby się dokładnie wypieka.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Potrawy z kiełbasy: 20 pysznych pomysłów na obiad z kiełbasą
  2. Zaskakujące korzyści i sposoby wykorzystania rabarbaru
  3. Prosty i smaczny przepis na makaron z kurczakiem | Gotuj z VideoPlanem
  4. Szybkie dania jednogarnkowe - 10 pomysłów na smaczne potrawy
  5. Ile gotować kaszę jęczmienną, aby była smaczna?
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Jakub Kubiak
Jakub Kubiak

Jestem dziennikarzem kulinarnym, który kocha gotować i czerpać radość z jedzenia. W artykułach dzielę się przepisami w stylu comfort food - smacznymi, sycącymi i łatwymi w przygotowaniu. Gotowanie sprawia mi frajdę, a styl pisania jest lekki.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły