7 tajemnic zbierania i przyrządzania leśnych grzybów. Taki przepis trzeba poznać!

7 tajemnic zbierania i przyrządzania leśnych grzybów. Taki przepis trzeba poznać!
Autor Wioletta Duda
Wioletta Duda27.05.2024 | 4 min.

Późne lato i jesień to ulubiona pora roku grzybiarzy. Mnóstwo grzybów czeka na odkrycie w leśnych zakamarkach. Wielu z nas nie może się oprzeć zapachu świeżych grzybów i chęci przygotowania z nich aromatycznych potraw. Ale jak bezpiecznie zbierać grzyby w lesie i co później z nimi zrobić? Podpowiadamy sekrety udanego grzybobrania i przyrządzania potraw z leśnych przysmaków.

Grzyby jadalne i niejadalne – czym się różnią?

Jeśli nie masz wprawy w rozpoznawaniu grzybów leśnych, podstawową zasadą podczas grzybobrania powinno być zbieranie tylko tych okazów, które na 100% znasz. Pomylenie grzybów jadalnych z trującymi może mieć tragiczne skutki dla zdrowia, dlatego lepiej nie ryzykować i pozostawić w lesie każdy okaz budzący wątpliwości.

Grzyby jadalne o tzw. rurkowatym spodzie, takie jak borowiki, maślaki, podgrzybki czy koźlarze, są bezpieczne w zbiorach, ponieważ wśród nich nie występują gatunki śmiertelnie trujące. Nieco więcej uwagi trzeba zachować przy zbiorze grzybów o blaszkowatym spodzie, np. prawdziwków czy kurek, ponieważ mają one swoje niejadalne i trujące odpowiedniki.

Warto nauczyć się rozpoznawać jadalne grzyby poprzez charakterystyczne cechy, takie jak kształt kapelusza, barwa czy zapach. Mimo to, jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do identyfikacji grzyba, najlepiej go nie zbierać. Grzybiarze często stosują też prosty trik - dotykają grzybem języka. Gorzki smak wskazuje, że okaz jest niejadalny.

Sekrety udanego grzybobrania

Prawdziwy grzybiarz wie, że aby cieszyć się bogatymi zbiorami, trzeba najpierw poznać kilka ważnych zasad grzybobrania. Jedną z nich jest delikatne wykręcanie grzybów z grzybnią lub obcinanie u samego podłoża, a nie ich wyrywanie. Należy pamiętać też o przykryciu miejsca, z którego został zerwany grzyb, aby nie doprowadzić do wysychania grzybni.

Do zbierania grzybów leśnych najlepiej użyć płaskiego, wiklinowego koszyka, a nie foliowych torebek, w których grzyby zaczynają parować i produkują szkodliwe substancje. Po zerwaniu warto też od razu oczyścić grzyby z liści i ziemi, aby zachowały świeżość.

  • Nie wyrywaj całych grzybów, tylko delikatnie je wykręcaj
  • Używaj wiklinowego koszyka do zbiorów
  • Czyść grzyby od razu po zerwaniu z liści i ziemi

Ostatnim sekretem udanego grzybobrania jest odpowiednie przygotowanie. Przed wyjściem do lasu warto zapoznać się z najpopularniejszymi gatunkami grzybów występującymi na danym terenie i uczyć się rozróżniać jadalne od niejadalnych i trujących. Nierzadko przyda się też specjalna mapa lub atlas grzybów leśnych.

Czytaj więcej: Niesamowite dary natury - zaskakujące wykorzystanie tego, co znajdziesz na łąkach i w lasach

Przepisy na dania z grzybami leśnymi

Zdjęcie 7 tajemnic zbierania i przyrządzania leśnych grzybów. Taki przepis trzeba poznać!

Gdy już szczęśliwie wrócimy z lasu z pełnym koszem grzybów jadalnych, możemy rozpocząć prawdziwą kulinarną przygodę! Świeże grzyby leśne doskonale sprawdzą się w wielu aromatycznych potrawach - od zup i sosów, aż po risotta i tarty.

Kurki znakomicie komponują się z jajkiem, można z nich przyrządzić pyszną jajecznicę lub sos do makaronów. Wyśmienity jest również rosół z kury z dodatkiem kurek i ziemniaków. Z kolei z prawdziwków, maślaków i podgrzybków powstanie aromatyczna zupa grzybowa lub sos grzybowy z chrzanem. Risotto grzybowe można urozmaicić dodatkiem warzyw, szpinaku czy białego wina.

Grzyby leśne nadają się również do marynowania lub suszenia na zimę. Suszone będą doskonałym dodatkiem do gulaszów, duszonych mięs i kasz. A przepisy z grzybami marynowanymi urozmaicą wiele dań, od sałatek, przez obiady, aż po smaczne przekąski na przyjęcia.

Niezależnie od tego, czy jesteś wprawnym grzybkiem, czy też dopiero zaczynasz przygodę ze zbieraniem leśnych okazów, pamiętaj o podstawowych zasadach bezpieczeństwa i ciesz się smakiem tych darów natury.

Najczęstsze pytania

Bezpiecznie możesz zbierać grzyby o tzw. rurkowatym spodzie, takie jak borowiki, maślaki czy podgrzybki, które nie mają trujących odpowiedników. Grzyby blaszkowate, np. prawdziwki, kurki, wymagają większej ostrożności, ponieważ łatwo je pomylić z niejadalnymi lub trującymi gatunkami. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie zbieraj grzyba.

Najbardziej znanym trującym grzybem jest muchomor czerwony. Równie niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy, którego szarawy kapelusz można pomylić z gąską jadalną. Trujące grzyby blaszkowate, takie jak goryczek żółciowy czy lisówka, przypominają wyglądem prawdziwka czy kurkę. Dlatego tak ważna jest umiejętność rozpoznawania grzybów.

Nigdy nie wyrywaj grzybów wraz z grzybnią! Delikatnie wykręć okaz lub obetnij go u podstawy. Staraj się przykryć miejsce, z którego został zerwany grzyb, aby grzybnia nie wysychała. Zbieraj grzyby do płaskiego, wiklinowego koszyka, a nie do foliowych torebek, w których się zaparzają.

Grzyby leśne doskonale nadają się do suszenia na słońcu lub mrożenia. Suszone będą aromatyczną przyprawą do gulaszów, duszonych mięs i potrawek z kasz. Mrożone z kolei przygotujesz na ciepło jako dodatek do obiadów. Możesz też marynować grzyby według prostej zalewy octowej – będą smaczną przekąską na przyjęcia.

Ze świeżych grzybów leśnych przygotujesz mnóstwo pysznych potraw, od aromatycznych zup grzybowych i wyśmienitych sosów, przez risotta i duszone mięsa, aż po sałatki z marynowanymi grzybami. Prawdziwe grzyby leśne dodają niepowtarzalnego, głębokiego smaku każdemu daniu.

5 Podobnych Artykułów

  1. Potrawy z kiełbasy: 20 pysznych pomysłów na obiad z kiełbasą
  2. Mrożone bataty: Jak wykorzystać je w kuchni? Pomysły na smaczne dania
  3. Zaskakujące korzyści i sposoby wykorzystania rabarbaru
  4. Jak zrobić trójkątne chipsy? Świetny pomysł na imprezową przekąskę!
  5. Prosty i smaczny przepis na makaron z kurczakiem | Gotuj z VideoPlanem
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Wioletta Duda
Wioletta Duda

Jestem doświadczoną dietetyczką będącą autorką wielu poradników odżywiania. W artykułach dzielę się sprawdzonymi przepisami na zdrowe i sycące posiłki. Dodaję też porady, jak zmienić nawyki żywieniowe. Moje teksty są rzeczowe i pełne troski.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły